God morgen! Det er fredag, og morgenkaffen er servert.
Dagen i dag, for ti år siden (i 2003): Romfergen Columbia eksploderte.
Columbias 28. oppdrag endte i katastrofe. Romfergen eksploderte da den var på vei opp i atmosfæren over Texas klokken ni om morgenen, og hele crewet på 7 døde.
Etter dette ble NASAs romfartsprogram satt på pause fram til romfergen Discovery ble skutt opp 16. juli 2005, i et såkalt «Return To Flight» oppdrag. Discovery ble også brukt i «Return To Flight» oppdraget i 1988, etter at Challenger gikk i oppløsning under oppskytningen i 1986.
Dagen i dag: Are Tågvold Flaten, redaktøren av AmerikanskPolitikk.no, har bursdag!
Og med det, her er dagens nyheter:
Chuck Hagel svarte for seg i senatshøring
Tidligere Nebraska-senator Chuck Hagel (R) måtte svare på tøffe spørsmål i Kongressen i forbindelse med president Obamas nominasjon av ham som sin nye forsvarsminister.
Senator John McCain (R-Arizona) var en av mange som kjørte Hagel hardt. Lindsey Graham (R-SC) og Ted Cruz (R-TX) er to andre eksempler som brukte tiden sin for det den var verdt i går.
McCain ba om å få et ja eller nei på om Hagel enda står for sine uttalelser da Bush økte antallet amerikanske soldater i Irak i 2007:
“I’m not going to give you a ‘yes’ or ‘no.’ I’ll defer that to the judgment of history,” svarte Hagel. “I did question the surge. I always ask the question: Is this going to be worth the sacrifice? We lost almost 1,200 Americans and thousands of wounded. Was it required? Was it necessary? I’m not sure. I’m not that certain that it was required.”
McCain var ikke fornøyd med svaret:
“I think history has already made a judgment about the surge, and you’re on the wrong side of it.”
Leder for komiteen, demokraten Carl Levin, var også skeptisk til «trøblete» uttalelser Hagel har kommet med om situasjonen i Midtøsten. Han la derimot til at Hagel “[is a] person of integrity, and one who has a personal understanding of the consequences of decisions relative to the use of military force.”
Det var særlig spørsmål om Israel (nevnt 166 ganger) og Iran (nevnt 144 ganger) som stod i fokus under høringen i Senatets Armed Services-komité på torsdag. Droner ble derimot ikke nevnt med ett ord, mens Afghanistan kun ble nevnt 20 ganger.
Chuck Hagel og hans støttespillere har i løpet av de siste ukene jobbet hardt for å vinne stemmer fra både republikanere og demokrater i forbindelse med høringen. Stemmegivningen kan komme allerede i løpet av neste uke.
Chris Cillizza (The Fix / Washington Post) oppsummerer gårsdagen og den kommende stemmegivningen på følgende måte:
«Chuck Hagel was bad. And it almost certainly doesn’t matter.»
The Fix har samlet fem høydepunkt fra høringen her.
Kongressen opphever gjeldstaket, inntil videre
Torsdag stemte Senatet 64-34 for å oppheve gjeldstaket fram til 19.mai. I forrige uke ble forslaget vedtatt av Representantenes hus, og det blir nå videresendt til Det hvite hus for å få Barack Obamas signatur. Det hvite hus har tidligere uttalt at de ikke vil stille seg i veien for forslaget.
Forslaget, kalt «No Budget, No Pay», innebærer at USA fram til 19. mai kan se bort ifra gjeldstaket.
I følge The Washington Post har gjeldstaket blitt økt 16 ganger siden 1996. Ezra Klein gjør også et poeng av den såkalte suspenderingen av gjeldstaket vil skyve gjelden 450 milliarder dollar over dagens gjeldstak, til 16,85 billioner dollar.
Forslaget innebærer også, som navnet antyder, at Kongressens lønnsutbetalinger fryses dersom ikke Kongressen godkjenner et budsjett innen 15. april. Representantenes hus har stemt over flere budsjetter, men på grunn av manglende handling i Senatet har ikke Kongressen godkjent et budsjett siden 2009.
Al Gore måtte svare for kontroversielt TV-salg
Torsdag ble tidligere visepresident Al Gore intervjuet av MSNBCs Andrea Mitchell i forbindelse med lanseringen av sin nye bok, «The Future».
Han konfrontert med hvordan han som «profet» for globale klimaforandringer kunne selge Current TV, som han hjalp å lansere, til Al Jazeera. Han tjente 100 millioner dollar da han solgte Current TV til Qatarbaserte Al Jazeera ved årsskiftet, et salg som har blitt ansett som kontroversielt på grunn av Qatars rolle som oljeproduserende nasjon.
Eier og direktør i Al Jazeera er Sjeik Hamad bin Thamer Al Thani, som er i samme familie som emiren (leder/konge) av Qatar, Sjeik Hamad bin Khalifa Al Thani. TV-selskapet er dog, til tross for dette familiebåndet, ikke knyttet direkte til staten Qatar.
Al Gore sa at han kunne forstå kritikken, men la vekt på kvaliteten til Al Jazeera:
“Al Jazeera stands, around the world, as a highly respected news gathering organization. And its climate reporting has been outstanding. Far better than what´s available now. And i think that its addition to the U.S media landscape is goding to be a big net profit,” sa Gore i sitt forsvar av salget:
httpv://youtu.be/C1Il_Ktou5E
Har Senator Menendez mottatt ulovlige gaver?
Senatets etikkkomite vil undersøke om den demokratiske senatoren Robert Menendez (New Jersey) har mottatt ulovlige gaver fra hans venn dr. Salomon Melgen, som vi skrev om i går.
Et av komiteens medlemmer, senator Johnny Isakson (R-Georgia), sier de har sett rapporter fra et FBI raid på West Palm Beach-kontorene til Melgen som tyder på at Menendez skal ha mottatt en sjekk på 58 000 dollar. Pengene skal ha blitt brukt til å fly Menendez med Melgens private fly til og fra hans eiendom i den Dominikanske Republikk.
“The Senate Ethics Committee is aware of the article in the Miami Herald and other media outlets, and we are following established procedures,” sa Johnny Isakson om rapportene.
Menendez nekter for å ha gjort noe ulovlig. Hans stab sier at han har betalt for flesteparten av flyturene til og fra vennens eiendom av egen lomme, og at de to turene han ikke har betalt for bare har vært en forglemmelse.
Disse nyhetene kommer på et særlig ugunstig tidspunkt for Menendez. Han har blitt innsatt som leder for utenrikskomiteen i Kongressen, og han spiller en sentral rolle i Senatets arbeid med innvandringsreform.
«House of Cards» har premiere i dag!
Netflix-serien «House of Cards», med Kevin Spacey i hovedrollen, ser ut til å bli årets TV-serie – iallefall for leserne av AmerikanskPolitikk.no.
Netflix slipper hele sesong 1 av serien i dag, og nå vet du hva du kan fylle helgen med dersom du ikke har andre planer.
Du ser traileren nedenfor, og her skaffer du deg en Netflix-konto.
httpv://youtu.be/ULwUzF1q5w4
… og det har «Lincoln» også!
Utdrag fra anmeldelsen vår:
«Sønner og fedre fra sør kjemper mot fedre og sønner fra nord — side om side med slaver og tidligere slaver — men dette danner først og fremst et bakteppe til handlingen.
Kampen om USA og slaveriets fremtid er isteden lagt til maktens korridorer og kamre i Washington, D.C.
Filmens store styrke er skildringen av nettopp dette. Den politiske hestehandelen, skittkastingen, stemmetellingen og nerven kongressmennene i mellom, fungerer meget bra.»
Du leser hele anmeldelsen av Steven Spielbergs «Lincoln» her.
Morgenkaffen serveres tidlig hver morgen og byr på nyhetsstoff og aktuelle artikler fra amerikansk politikk. Den brygges av redaktøren i samarbeid med nettsidens praktikanter, og du får den levert direkte i innboksen din ved å klikke her.
Kenneth Flage er praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.