Mer

  Harper måler Alaska

  AK Mark Begich Harper er ute igjen med en måling av Alaskas senatsvalg for 2014. Alaska er i hovedsak en dypt Republikansk stat, men i likhet med Wyoming har de en historie med moderate Demokrater i guvernørstolen; Tony Knowles styrte delstaten gjennom siste halvdel av 90-tallet. Senatssetet som er på valg neste år besittes av en Demokrat, Mark Begich, som ble valgt i 2008 i stor grad pga korrupsjonsbeskyldninger mot daværende senator Ted Stevens. Begich, som tidligere var borgermester i Anchorage er meget utrygg mot en hvilken som helst kompetent Republikaner, noe Harpers tall etter min mening bekrefter.

  Begich leder på viseguvernør Matt Treadwell, som tidligere har lansert sitt kandidatur. Dog er tallene 44-34, og Treadwell er ikke så godt kjent blant velgerne som Begich. Jeg er overbevist om at en valgkamp vil føre til at de Repulikanske velgerne flokker til Treadwell, noe som skal være mer enn nok. Guvernør Sean Parnell, som er omtrent like godt kjent som Begich, leder 46-40; langt mer realistiske tall. Begich ligger dog an til å slå tidligere senatskandidat Joe Miller 52-29. Dette er dels et utslag av at Miller er dårligere kjent, men helt klart også et resultat av at den sterkt konservative og kontroversielle Miller anses som en paranoid klyse av de fleste med noe innsikt i delstatens politikk.

  At Harper har spurt om tidligere guvernør Sarah Palins kandidatur i denne sammenhengen får vi tro er oppdragsgivers feil; en seriøs meningsmåler ville ellers aldri kastet bort tid på noe slikt. Harper roter dessuten bort et klarere bilde av et eventuelt Republikansk primærvalg ved kun å måle MED Palin, ikke uten. Dermed kan vi ikke vite med sikkerhet hvem hennes stemmer går til, selv om jeg vil anta at de fordeles på Miller og Parnell – sistnevnte var tross alt hennes allierte i guvernørperioden. Tallene er Parnell 32%, Palin 27, Treadwell 14 og Miller 12.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også