Mer

  Etikkanklager mot Menendez

  NJ Bob Menendez Bob Menendez, Demokrat fra New Jersey, ble gjenvalgt til Senatet med stort flertall i fjor og tar i dag over etter John Kerry som leder for utenrikskomiteen. Nå er han imidlertid i hardt vær med beskyldninger om alt fra uetisk omgang med penger til sex med mindreårige prostituerte i den Dominikanske republikk. Han skal ha flydd gratis til Karibien med privatflyet til en lege fra Florida, og bare betalt tilbake etter at saken ble kjent. Videre er det kommet beskyldninger om at Menendez med følge benyttet seg av prostituerte under 18 år mens de ferierte der. Legen er en venn av Menendez og pengedonor til hans kampanjer. Pikant nok har legen også forbindelser til andre Demokrater som Terry McAuliffe, tidligere partiformann og nå guvernørkandidat i Virginia.

  Det kan meget vel tenkes at dette koker ned til uforsiktig omgang med regelverket for hva folkevalgte kan motta av gaver uten å oppgi det, men det KAN også tenkes at dette bare er toppen av isfjellet. Vi har sett nok av eksempler på det siste; hardnakkede benektelser som så blir til tårefylte innrømmelser og politikere som tror de klarer å stå av mediestormen bare de holder tett. Det funker nesten aldri. New Jerseys andre senator, Frank Lautenberg, har ikke akkurat vært helhjertet i sin støtte til Menendez de siste par dagene, så tilliten begynner tydligvis å bli tynnslitt i en del kretser.

  Dersom Menendez trekker seg, vil guvernør Christie oppnevne en erstatter, og spekulasjonene er alt igang om hvem det kan bli. Delstatssenator og sønn av en tidligere populær guvernør, Tom Kean Jr er ett mulig navn; tidligere guvernør og miljøminister under Bush II, Christine Whitman er et annet. Går Menendez av før 12 mai, vil det bli holdt nyvalg samtidig med guvernørvalget i 2013, en senere avgang vil bety suppleringsvalg i november 2014, samtidig med det ordinære valget på senatsplassen til Lautenberg. Utviklingen i denne saken kan derfor påvirke hele Booker-Lautenberg-Pallone kabalen og lede til en ny runde med stollek i New Jersey. Never a dull moment!

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også