Mer

  PPP: Dårlige tall for Chafee

  chafee Rhode Islands uavhengige guvernør, Lincoln Chafee ligger dårlig an med tanke på gjenvalg, ifølge PPP. Generelt ønsker 57% at han skal avstå fra gjenvalg, mens bare 38% vil han skal fortsette – 20% som uavhengig og 18% som Demokrat. Han har 33-59 i jobbtilfredshet, er dermed blant de minst populære guvernører i landet. Det har vært spekulasjoner om Chafee vil stille som Demokrat i 2014, og tallene tyder på at han vil stå sterkere hvis han gjør det, men på den annen side ligger han på en klar andreplass blant Demokratiske velgere.

  Den klart mest populære Demokraten i staten er finansminister Gina Raimondo. Hun leder primærvalget mot tidligere delstatsrevisor Ernie Almonte og Providence-borgermester Angel Taveras, og har også en klar ledelse mot alle Republikanere, men noe mindre i et tremannsrace som inkluderer Chafee. De andre Demokratene ligger jevnt med de to Republikanerne. For den saks skyld kan dette valget fort bli et firemannsrace, idet delstaten i tillegg til sin partiløse guvernør også har et «Moderate Party», hvis kandidat tar et tosifret prosenttall i de fleste konstellasjonene PPP testet. Langt fra nok til å bli valgt, men mer enn nok til at f.eks. en Republikaner kan snike seg forbi og vinne.

  PPP har ikke undersøkt Republikanske velgere (utvalget er for lite), men har testet to navn, som begge er rimelig god likt til tross for partiets negative standing på nasjonalt plan. Både tidligere politisjef Brendan Doherty og borgermester Allan Fung har en moderat politisk profil, og selv om Rhode Island går tungt Demokratisk i presidentvalg har staten en tradisjon for å stemme på uavhengige Republikanere lokalt, der «good government» betyr mye mer enn ideologi.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også