Mer

  Harper måler Iowa

  Harper pollingHarper Polling, «det Republikanske svaret på PPP» har målt senatsracet i Iowa i 2014. Den sittende senatoren, Demokraten Tom Harkin, annonserte forrige helg at han ikke vil ta gjenvalg, og spekulasjonene om hvem som vil stille på begge sider, er allerede i full gang. Harper har kun testet et fåtall navn, og det er strengt tatt usikkert om noen av de tre Republikanerne de stiller opp mot kongressmann Bruce Braley kommer til å melde seg på – faktisk er det ikke sikkert at Braley stiller heller. Dog, dette er første forsøk, og PPP kommer til å måle Iowa nå i helgen, så vi får sammenlignbare tall i neste uke.

  Harper måler det Demokratiske primærvalget, men den eneste seriøse kandidaten de har med er altså kongressmann Braley. De to andre navnene er Obamas valgkampleder i delstaten, Brad Anderson og Kevin McCarthy, som er minoritetsleder i delstatshuset. Braley tar knappe 50% mot 4% hver til de to andre, mens resten er usikre. Hverken ekteparet Vilsack (tidligere guvernør og landbruksminister og hans frue, som var tapende kandidat i det 4. distrikt i 2012), eller tidligere guvernør Chet Culver nevnes. Inntil Harkin kom med sin erklæring, var Braley faktisk tippet å være mer interessert i guvernørjobben, så heller ikke han er bankers foreløpig.

  På Republikansk side spør de om de to kongressmennene Tom Latham (26%) og Steve King (31%), samt tidligere viseguvernørkandidat Bob Vander Plaats (16%), delstatssenator og tidligere kongresskandidat Brad Zaun (6%) og partiaktivist Drew Ivers (5%). I et oppfølgingsspørsmål med bare King mot Latham, leder førstnevnte hele 46-29. Et tungt navn som åpenbart mangler her, er viseguvernør Kim Reynolds, særlig fordi mange mener Latham og King ikke vil stille mot hverandre og at partiet derfor må se seg om etter en samlende kompromisskandidat. Zaun og Ivers er nobodies, og Vander Plaats er en vandrende, valgteknisk katastrofe.

  Selv om King altså leder internt over Latham, gjør sistnevnte det bedre mot Braley, noe som forsåvidt ikke er uventet. King er en meget frittalende (og høylytt) ideolog, noen vil si ekstrem. Latham, som har den sterkeste personlige oppslutningen av disse tre navnene, er mer moderat, og viktigere, han har et mye mer forsiktig språk. Det gjør ham mer valgbar, men også lettere å vippe ut i et ideologisk drevet primærvalg. Braley leder 39-34 mot King, mens han ligger under 33-36 mot Latham. Mot den meeeget konservative Vander Plaats leder Braley hele 41-26.

  Tallene viser altså at dette racet er svært jevnt, og jeg vil tippe at PPP vil ta med et par av de navnene jeg savner. Med Latham har Republikanerne gode sjanser, mens King vil ha oppoverbakke på delstatsnivå, særlig mot Braley. Dersom tre av fire kongressrepresentanter skulle stille, vil Iowa få en ganske radikal uskifting av sin delegasjon i 2014…

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også