Mer

  Texas 2014: Perry er sårbar

  Perry Rick Perry har allerede sittet lenger enn noen annen guvernør i Texas’ historie. I 1998 ble han valgt til delstatens første Republikanske viseguvernør siden Rekonstruksjonsperioden etter Borgerkrigen, og deretter fikk han opprykk da George Bush gikk av i 2000 for å bli president. Han ble gjenvalgt på egen hånd i 2002, 2006 og 2010, og det til tross for at hans popularitet var begynt å bli tynnslitt allerede før valget i 2006 – han vant den gang med bare 39% mot tre andre kandidater, og i 2010 ble han utfordret til nominasjonen av senator Kay Bailey Hutchison. Perry har imidlertid slått knockout på alle konkurrenter lokalt, selv om prestisjen nok fikk en knekk etter den katastrofale inntredenen i presidentvalget i 2012.

  PPP har målt situasjonen forut for guvernørvalget i 2014, og finner at Perry har en meget seriøs utfordrer til nominasjonen, dersom han skulle stille igjen. Justisminister Greg Abbott tar 38% mot Perrys 41%, men Abbott er bare kjent blant 59% av Republikanske primærvelgere. Blant de som kjenner ham, leder Abbott 55-33. Abbott har også en noe større ledelse mot de Demokratene PPP har spurt om, og en av dem, kandidaten fra 2010, tidligere Houston-borgermester Billy White, leder faktisk 47-44 over Perry.

  Nå er det stor forskjell på en meningsmåling nesten to år i forveien og et faktisk valg, og det skal svært mye til for å slå den Republikanske maskinen i Texas. Jeg tviler derfor på om denne staten er særlig sårbar selv om Perry skulle bli renominert, noe som meget vel kan skje. Blant de mest konservative Republikanerne leder faktisk Perry mer, og med et nominasjonsvalg over to runder kan han klare det igjen – lav valgdeltagelse gir ekstra tyngde til de mest ihuga velgerne, som gjerne er de mest ideologiske, noe viseguvernør Dewhurst fikk føle da han tapte senatsnominasjonen for tidligere regjeringsadvokat Cruz i 2012. Men med generell jobbtilfredshet på 41-54 er Perry blant landets minst populære guvernører. Etter 14 år er det på tide å finne på noe nytt.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også