Mer

  Obamas egen plan kan komplisere innvandringsreform

  President Obama roste det tverrpolitiske initiativet til å reformere USAs innvandringssystem på tirsdag, men to poenger i presidentens egen plan kan komplisere reformens sjanse i Kongressen.

  Obama talte om immigrasjonsreform i Las Vegas, Nevada, én dag etter at en gruppe på åtte senatorer kunngjorde at de hadde kommet til enighet om et sett med prinsipper som skal styre et kommende lovforslag.

  Obama stilte seg bak senatorenes krav om at udokumenterte innvandrere må betale en bot og straffeskatt, lære seg engelsk, og gjennomgå en bakgrunnssjekk før de kan «stille seg bakerst i køen» for å bli statsborgere.

  Advares av Boehner

  Men Obamas forslag knytter ikke denne prosessen opp mot en opprustet grensesikkerhet. Hvis det endelige lovforslaget fjerner dette kompromisset – et nøkkelpunkt i de fire republikanske og de fire demokratiske senatorenes plan – kan samarbeidet mellom demokratene og republikanerne sprekke.

  Speaker of the House John Boehner (R-Ohio) advarte mot nettopp dette etter at Obama var ferdig med å tale i Nevada.

  «Enhver løsning bør være tverrpolitisk, og vi håper at presidenten er forsiktig slik at han ikke drar debatten mot venstre og forstyrrer det vanskelige arbeidet som ligger foran oss i Representantenes hus og Senatet,» sa Boehner.

  Likestilling for homofile

  Obama krever også at likekjønnede par blir behandlet på lik linje med heterofile par i en eventuell immigrasjonsreform, noe som ikke nevnes i senatorenes plan. Senator John McCain (R-Arizona) sa at forslaget diskuteres innad i gruppen under gårsdagens pressekonferanse.

  Presidenten gjentok deretter senatorenes budskap fra mandag, nemlig at et forsøk på reform må gjennomføres så snart som mulig.

  «Hvis Kongressen ikke vil handle, vil jeg sende et lovforslag basert på min egen plan og insistere på at de stemmer på det med en gang,» sa Obama.

  Du ser talen her:

  httpv://youtu.be/5lVIuW8vJ_E

  Carl Fredrik Straumsheim
  Carl Fredrik Straumsheim
  Utdannet journalist ved University of Maryland, College Park. Har bodd i USA siden 2007.

  Les også