Mer

  Påmeldingsfristen er ute i SC-1

  Påmeldingsfristen gikk ut klokken 18:00 norsk tid, mandag for suppleringsvalget til South Carolinas 1. kongressdistrikt. Guvernør Haley utlyste nyvalget den 2. januar, samtidig som den sittende representanten, Tim Scott, fikk opprykk til Senatet. Scott ble utpekt som erstatter for Jim DeMint, som tok over sjefsjobben i tenketanken Heritage. Dette setet er ganske sterkt konservativt, og Scott vant 62-36 her i 2012. Det omfatter mesteparten av delstatens kystlinje, og går nesten fra delstatsgrensen mot Georgia i sør opp til Charleston, der det gjør en sving inn i landet, og deretter nord langs kysten til Santee River. Det omfatter ikke de områdene av Charleston med flest svarte velgere; disse ligger i det 6. distriktet, som er et distrikt med flertall svarte.

  Første runde av primærvalgene avholdes 19. mars, men dersom ingen av kandidatene tar mer enn 50% – svært sannsynlig med 16 kandidater på Republikansk side – blir det en ny runde 2. april. Selve valget foregår 7. mai. Det er ventet at mesteparten av spenningen vil stå i det Republikanske primærvalget, og at vinneren der trolig vil være sikret seieren i mai. Derfor har da også dette partiet svært mange kandidater å velge mellom (Scott tok selv bare 32% i et nimannsrace i primærvalget sommeren 2010).

  De Republikanske kandidatene er:

  Keith Blandford, forretningsmann og Libertarianernes kandidat i 2010 og 2012.
  Curtis Bostic, tidligere bystyremedlem i Charleston.
  Ric Bryant.
  Larry Grooms, delstatssenator.
  Jonathan Hoffman, advokat og rådgiver for Bush II.
  Jeff King, ingeniør i forsvarssektoren.
  John Kuhn, advokat og tidligere delstatssenator.
  Tim Larkin, prosjektmanager.
  Chip Limehouse, delstatsrepresentant og eiendomsmegler.
  Peter McCoy, delstatsrepresentant og advokat.
  Elizabeth Moffly, skolestyremedlem i Charleston fylke og forretningskvinne.
  Ray Nash, tidligere sheriff i Dorchester fylke.
  Andy Patrick, delstatsrepresentant og forretningsmann.
  Shawn Pinkston, advokat.
  Mark Sanford, tidligere guvernør og kongressrepresentant for dette distriktet.
  Teddy Turner, lærer og filantrop. Sønn av CNN-stifter Ted Turner.

  På Demokratisk side er det kun tre kandidater:

  Elizabeth Colbert-Busch, universitetsansatt og søster av humorist Stephen Colbert.
  Ben Frasier, tidligere kongressrådgiver.
  Martin Skelly, forretningsmann.

  Det desidert mest kjente navnet er selvsagt tidligere guvernør (2003-11) og kongressmann Mark Sanford, som representerte mye av dette distriktet i Huset i seks år. Han er kanskje kjent også for norske lesere, idet han lagde stor skandale sommeren 2009. Mens han var guvernør forsvant han i flere dager fra delstaten og ingen visste helt sikkert hvor han var; til staben sin sa han at han skulle «hike the Appalachian Trail», dvs gå en vandrersti gjennom staten – uttrykket er senere blitt en euphemisme for ekteskaplige sidesprang. I realiteten tilbrakte han tiden i Argentina, med sin argentinske elskerinne. Sanford satt ut valgperioden, men mange trodde han var politisk død etter dette. Nå stiller han imidlertid på ny, og jeg vil ikke se bort fra at han kan vinne. Han har nemlig beholdt mye av sin popularitet blant de mest fiskalkonservative velgerne, og selv hans ekskone har gitt offentlig støtte til hans kandidatur (mange ville at hun selv skulle stille, og hun var også nevnt som en mulig kandidat til å ta over for DeMint). Med så mange navn om beinet vil nok Sanford i det minste gå videre til andre runde. Hvem den andre Republikaneren blir er det umulig å si noe sikkert om nå, men vi kan vel anta at vedkommende vil satse på å forene anti-Sanfordstemmene så godt han kan.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også