Mer

  Morgenkaffen, mandag 28. januar

  Morgenkaffen2God morgen! Her er mandagsutgaven av morgenkaffen:

  Dagen i dag, for 27 år siden (i 1986): En tragediens dag for amerikansk romfart.

  Romfergen «Challenger» eksploderte like etter takeoff foran millioner av TV-seere. De syv astronautene om bord, blant dem læreren Christa MacAuliffe, omkom.

  President Ronald Reagan utsatte sin «State of the Union» tale og valgte heller å snakke direkte fra Det ovale kontor til et land i sorg. Talen er en av hans mest berømte:

  httpv://youtu.be/gEjXjfxoNXM

  Januar 2013 markerer også 40 års jubileet for høyesterettsdommen Roe v. Wade, som førte til at abort ble lovlig i USA. Nord-Amerikaviter Helene Megaard, vår nye bidragsyter, skriver om denne saken og dens påvirkning på amerikansk politikk her på nettsiden senere i dag.

  Saken publiseres klokken 12.00.

  Obama og Clinton på «60 Minutes»

  I natt sendte CBS TV-intervjuet der Barack Obama og Hillary Clinton stiller opp side ved side for første gang. Obama og Det hvite hus hadde selv bedt om intervjuet, og presidenten benyttet anledningen til å takke sin avtroppende utenriksminister for de fire årene hun har tjenestegjort i hans administrasjon.

  De to var som kjent bitre motstandere i primærvalgkampen i 2008 der Obama til slutt trakk det lengste strået. Hillary forklarte at det var kjærligheten til hjemlandet som gjorde at Obama spurte og at hun takket ja til å bli hans utenriksminister. Under Benghazi-høringen i Senatet avslørte Clinton at hun har besøkt 112 land i løpet av sine fire år som USAs fremste diplomat.

  Hva med 2016 og Clintons presidentambisjoner, kan intervjuet tolkes dithen at Obama posisjoner (både Biden) og Clinton til den kommende valgkampen?

  Steve Kroft: «There’s no political tea leaves to be read here?»

  Secretary Clinton: «We don’t have any tea. We’ve got some water here is the best I can tell.»

  Du ser HELE INTERVJUET her (og leser det her):

  Senatorer skal ha blitt enige om innvandringsreform

  Under valgkampen sa president Obama at en av hans hovedprioriteringer i en andre periode ville være innvandringsreform. Tirsdag gjør han enda et nytt fremstøt for dette i Las Vegas, Nevada, en stat med et stort antall latinamerikanske velgere.

  Arizona-senator John McCain frontet et lignende immigrasjonsforslag i 2006, men det gikk ingen vei. McCain ble intervjuet på ABCs «This Week» på søndag, og forklarte blant annet hvorfor partifellene nå vil gå med på et forslag som inneholder en vei til statsborgerskap for innvandrere som oppholder seg ulovlig i landet:

  «I’ll give you a little straight talk. Look at the last election. Look at the last election. We are losing dramatically the Hispanic vote, which we think should be ours, for a variety of reasons, and we’ve got to understand that.

  Second of all, this — we can’t go on forever with 11 million people living in this country in the shadows in an illegal status. We cannot forever have children who were born here — who were brought here by their parents when they were small children to live in the shadows, as well.

  So I think the time is right.»

  McCain er en av åtte senatorer fra begge partier som har abeidet med et felles forslag, og mandag morgen meldes det at de har kommet til enighet:

  According to the Associated Press, the bill would grant legal status and a path to citizenship for undocumented immigrants only after a series of additional border security measures were put in place. In addition, the package would include an e-verify program to prevent employers from hiring undocumented workers in the future, an expanded visa and guest worker program to manage future immigration, and a seperate streamlined path towards citizenship for undocumented immigrants who were bought to America as children.

  Ryan varsler automatiske budsjettkutt

  Paul Ryan (R-Wisconsin), lederen av budsjettkomiteen i Representantenes hus, tror de automatiske kuttene Kongressen utsatte i årsskiftet vil tre i kraft. Forklaringen? Ryan skylder på at demokratene verken har villet godkjenne republikanernes forslag eller kommet med egne.

  Kuttene, omtalt som «The Sequester», er et lovpålagt og automatisk kutt i budsjettene om ikke partiene blir enige om hvordan forbruket skal reduseres.

  Senatet godkjenner trolig Jack Lew

  Det kan virke som om Jack Lew, Obamas avtroppende stabssjef som er nominert til å ta over som finansminister etter Timothy Geithner, blir godkjent av Senatet. Det lå lenge ann til at republikanerne ville motsette seg nominasjonen, men de skal nå ha snudd.

  Lew skal ha avholdt en rekke møter med medlemmene av finanskomiteen og mange skal nå ha sett seg fornøyd og klare til å gjennomføre den offentlige høringen. Det forventes at han blir godkjent uten betydelige protester fra republikanerne.

  Obamas forventninger til sin andre periode

  I et større intervju med magasinet The New Republic forteller Obama hva han forventer fra sin andre presidentperiode, og hva han tenker om samarbeidet med republikanerne i Kongressen.

  Obama mener «The Grand Old Party» nå gjennomgår en prosess som han håper vil lede til et bede samarbeid. Han tror derimot ikke forandringen vil skje over natten.

  «I think it will be a process. And the Republican Party is undergoing a still-early effort at reexamining what their agenda is and what they care about. I think there is still shock on the part of some in the party that I won reelection,” sier Obama.

  Obama snakker også om sitt personlige forhold til skytevåpen. Han sier han har stor respekt for tradisjonene knyttet til disse og at han selv pleier å skyte leirduer på Camp David. En av de mest siterte utdragene er dermed følgende uttalelse:

  «Up at Camp David, we do skeet shooting all the time.”

  Gingrich raser mot «våpenpropaganda»

  Det var på CBS programmet «Face the Nation» at Newt Gingrich, den tidligere Speakeren i Representantenes hus, raste mot bruken av ordet «assault weapons». Sammen med kongresskvinnen Marsha Blackburn(R-Tennessee) gikk han hardt ut mot det han mener er liberal «propaganda.»

  Gingrich og Blackburn påpekte at halvautomatiske og helautomatiske skytevåpen kun er brukt i en liten prosentandel av kriminalitet relatert til skytevåpen. De mente at problemet ikke dreier seg om våpen men om TV-spill, voldelig filmer og det økende problemet med mentale lidelser, ikke om våpnene til ærlige amerikanere.

  AmerikanskPolitikk.no har skrevet flere saker om våpendebatten i det siste:

  Bloomberg med milliardgave til Johns Hopkins

  Forbes melder at New Yorks søkkrike borgermester Michael Bloomberg har donert hele $350 millioner dollar til sitt gamle studiested Johns Hopkins University.

  Beløpet tilsvarer omtrent 2 milliarder norske kroner og er det siste i rekken av flere donasjoner Bloomberg har gitt det Maryland baserte universitetet siden han selv ble uteksaminert i 1964.

  New York-borgermesteren er ifølge Forbes Magazine verdens 20. rikeste mann med en formue på rundt $22 milliarder dollar. Samme magasin regner han som den 16 mektigste personen i verden, en liste som for øvrig toppes av president Barack Obama. Bloomberg ble valgt til Borgermester i 2001 og mottar en lønn på $1 dollar i året for dette.


  Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


  Amund Thomassen er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Amund Thomassen
  Amund Thomassen
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også