Mer

  Mitt Romney ville vunnet

  Barack Obama vant som kjent en solid seier i antall valgmannstemmer i november, med 332 mot Mitt Romneys 206. Men hva om valgmennene hadde blitt fordelt basert på vinneren av kongressdistriktene, og ikke kun for delstaten sett under ett?

  Nate Silver, den genierklærte tallknuseren bak New York Times-bloggen Five Thirty Eight (tittelen spiller på antall valgmenn), spådde riktig valgutfall i alle statene i november. Det ferskeste innlegget på bloggen er skrevet av Micah Cohen, som ser nærmere på konsekvensene av noen av de foreslåtte endringene til fordelingen av de 538 valgmannsstemmene.

  I dag er det kun delstatene Maine og Nebraska som har en tildeling av valgmenn der vinneren får én valgmann for hvert kongressdistrikt han vinner, og to valgmenn dersom han også vinner staten sett under ett. I 2008 ga dette seg for eksempel utslag i at John McCain vant fire av Nebraskas fem valgmenn, mens Obama vant det ene som tilhører byområdet Omaha.

  Som Cohen viser til, så har flere stater vurdert å innføre samme system som Maine og Nebraska de seneste årene, men det er flere hindringer som vanskeliggjør en slik endring.

  Hovedpoenget i artikkelen er imidlertid at republikanerne vil tjene mer på en slik ordning enn demokratene.

  Det republikanske partiet ville plukket opp en del ekstra valgmenn fra store stater som Florida, Pennsylvania og Michigan, mens demokratene ville fått en mer begrenset gevinst i stater som Texas, Georgia og Arizona:

  NyEC-ordning

  Basert på resultatene i 2012 ville Obama ha mistet 103 valgmenn fra sine blå stater, mens han bare ville få vunnet 32 valgmenn fra Romneys røde stater.

  Da ville Romney ha slått Obama knepent med 277 mot 261 valgmenn. Mitt Romney ville ha blitt USAs 45. president, og sverget inn for en uke siden.

  Det finnes både fordeler og ulemper med et slikt scenario for valgmannskollegiet om ti-tjue år. En klar fordel ville være at landets to mest folkerike stater – California og Texas – ville oppleve politikerne på nært hold i kamp om viktige valgmenn. For demokratene ville særlig det sørlige Texas stikke seg ut, mens republikanerne kunne fokusere i det sørlige og indre California.

  Dette hadde kanskje avlastet TV-reklamen i Ohio noe…

  Alf Tomas Tønnessen er førsteamanuensis i amerikansk kulturkunnskap ved Høgskulen i Volda, og er bidragsyter på AmerikanskPolitikk.no.

  Alf Tomas Tønnessen
  Alf Tomas Tønnessen
  Førsteamanuensis i språk og litteratur ved Høgskulen i Volda. President av American Studies Association of Norway.

  Les også