Mer

  Morgenkaffen, søndag 27. januar

  Morgenkaffen2

  God søndag morgen! Morgenkaffen er servert.

  Dagen i dag, for 40 år sien (i 1973): USA, Nord-Vietnam, Sør-Vietnam og Viet Cong underskrev ″An Agreement Ending the War and Restoring Peace in Vietnam″ i Paris.

  «The Paris Peace Accords» markerte slutten på Vietnamkrigen, som hadde utviklet seg til en millitær og PR-messig katastrofe for USA. Avtalen innebar blant annet at USA skulle bygge ned alle sine millitærbaser og trekke ut sine 23 700 soldater og administratorer innen 60 dager.

  I kveld: Obama og Hillary på «60 minutes»

  I kveld blir president Barack Obama og avtroppende utenriksminister Hillary Clinton intervjuet sammen for første gang på CBS-programmet «60 Minutes».

  Et slikt intervju ville virket utenkelig for fire og et halvt år siden da Obama og Clinton nettopp var ferdig med en bitter nominasjonskamp. I intervjuet forklarer Clinton hvorfor Obama spurte henne og hvorfor hun takket ja til stillingen, på tross av valgkampen:

  «Why did he ask me, and why did I say yes? Because we both love our country.»

  Intervjuet sendes klokken 19.00 ET og PT (01.00 og 04.00 norsk tid). Her er en liten forsmak:

  httpv://youtu.be/X28KDbXkg8U

  Tom Harkin søker ikke gjenvalg

  Tom Harkin (73), Iowas mektige demokratiske senator som har sittet i Kongressen i 40 år, søker ikke gjenvalg til en sjette periode i Senatet i 2014:

  “You know what, it’s somebody else’s turn,” uttalte Harkin i forbindelse med kunngjøringen, og fortsatte:

  “To walk away from this position and this power is not an easy thing. But I think it’s the right thing. And I have two years left. I’m not passing the torch sitting down, it’s a running relay. I intend to be very active over the next two years.”

  HarkinAxelrodPlouffe
  Harkin ved grillen på sin årlige Iowa-begivenhet i 2010: Tom Harkin’s Iowa Steak Fry. Her sammen med Obama-rådgiverne David Axlerod (lengst til høyre) og David Plouffe (som jobbet for Harkin allerede i 1990). Foto: Iowa Democratic Party.

  Harkin er allerede en legendarisk skikkelse i Iowa-politikken. Han stilte som presidentkandidat i 1992…

  httpv://youtu.be/keOoAICkJs4

  … men kommer til å huskes mer for sin rolle som representant for Iowas interesser i Kongressen og som arrangøren «Tom Harkin’s Iowa Steak Fry», som gikk av stabelen for første gang i 1977. Grillfesten har vært viktig for demokratene i Iowa, og dermed også for demokrater med ambisjoner om å bli president.

  Daværende Illinois-senator Barack Obama deltok allerede i 2006, året før resten av det demokratiske feltet deltok (du ser bilder av arrangementet her).

  President Obama kom med en uttalelse om Harkins beslutning lørdag ettermiddag (utdrag):

  «By the time Senator Harkin finishes his fifth term, he will have represented the people of Iowa in the United States Congress for an incredible 40 years. He has served in the U.S. Senate longer than any Democrat in Iowa’s history. During his tenure, he has fought passionately to improve quality of life for Americans with disabilities and their families, to reform our education system and ensure that every American has access to affordable health care.»

  Obama-strategen David Plouffe, som nå har forlatt stillingen i Det hvite hus etter å ha spilt en viktig rolle for Obama i hans første presidentperiode og hans to presidentvalgkamper, jobbet for Harkin i 1990. Plouffe opprettet sin Twitter-profil rett etter å ha forlatt stillingen i «The West Wing», og viet sin første tweet til Harkin, før han senere beskrev 2014-utgaven av Harkins Steak Fry som «a must do.»

  Hvem skal erstatte Harkin? Kongressmannen Bruce Braley (D-Iowa, 1. distrikt) er ansett som en av favorittene. Blant republikanerne nevnes Tom Latham (R-Iowa, 3. distrikt), mens også Steve King (R-Iowa, 4. distrikt) kommer til å snuse på stillingen.

  Tusener marsjerte for strengere våpenlover

  Lørdag marsjerte tusenvis av amerikanere fra Capitol til Washington-monumentet i Washington, D.C. for å kreve strengere våpenlover. Deltakerne bar plakater med budskap som «Ban Assault Weapons Now», «Stop NRA» og «Never Forget 12-14». I følge arrangørene deltok mer enn 100 personer fra Newtown, Connecticut med i marsjen.

  Da følget nådde Washington-monumentet ble det holdt flere appeller, blant annet fra den norsk-amerikansk utdanningsministeren Arne Duncan:

  «This is about trying to create a climate in which our children can grow up free of fear. This march is a starting point; it is not an ending point … We must act, we must act, we must act.»

  AmerikanskPolitikk.no har tidligere skrevet om bakgrunnen for våpendebatten, og president Obamas forslag til ny våpenlovgivning. Demokratene i Kongressen la i forrige uke fram sine egne forslag.

  USA hjelper Frankrike i Mali

  USA har besluttet å hjelpe Frankrike i sin kamp mot militante islamister i Mali. Det amerikanske forsvarsdepartementet opplyser at de vil bidra med fly til fylling av drivstoff til franske fly.

  Republikanerne ser framover

  Republikanerne befinner seg for øyeblikket i en bølgedal, og de ligger langt bak demokratene og presidenten på meningsmålingene. Mange er enige om at noe må gjøres, men hva?

  Noen er i gang med å studere 2012-utgaven av Obamas valgkampapparat, for å lære mest mulig.

  Kongressmannen og budsjettkomite-formannen Paul Ryan (R-Wisconsin), som i likhet med mange av partifellene deltok på et arrangement i regi av National Review på lørdag, kom med råd om veien framover:

  «We won’t play the villain in his morality plays. We have to stay united. We have to show that—if given the chance—we can govern. We have better ideas. …

  The fact is, we’re not in the wilderness. Republicans control both the House and most of the statehouses. So we have to oppose the president and the Senate on some fronts—and engage them on others—because we can’t let our country have a debt crisis.»

  Saker fra uka som har gått:

  Søndag 20. januar

  Mandag 21. januar

  Tirsdag 22. januar

  Onsdag 23. januar

  Torsdag 24. januar

  Fredag 25. januar

  Lørdag 26. januar


  Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


  Ken­neth Flage er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også