Mer

  Obamas nye stabssjef

  Denis McDonough, en av president Barack Obamas utenrikspolitiske rådgivere, tar over posten som stabssjef etter Jack Lew.

  ObamaMcDonough
  President Obama i samtale med Denis McDonough, tidligere stabssjef for National Security Council og nåværende Deputy National Security Advisor (Official White House photo by Pete Souza).

  «Ingen jobber hardere enn Denis McDonough,» sa president Obama da han kunngjorde valget av sin nye stabssjef fredag ettermiddag. Han beskrev ham videre som en av sine «nærmeste og mest betrodde rådgivere.»

  McDonough (43) blir den fjerde, hvite mannen i stillingen, og den femte dersom vi inkluderer Pete Rouse, som satt midlertidig i stillingen i slutten av 2010.

  McDonough er en av Obamas utenrikspolitiske rådgivere, og har lenge blitt ansett som favoritten til å overta stillingen. Han har tidligere vært stabssjef av National Security Council, og innehar for øyeblikket stillingen som Deputy National Security Advisor.

  Stor utskiftning

  Rahm Emanuel – nåværende borgermester av Chicago – var Obamas første stabssjef. Han hadde gode kontakter i både Clintonland og på Capitol Hill, og ble valgt for å sikre gjennomføringen av Obamas agenda i Kongressen.

  Emanuel satt fra 20. januar 2009 til 1. oktober 2010. Deretter var det duket for Pete Rouse, som satt midlertidig i stillingen fram til 13. januar 2011.

  William «Bill» Daley, sønn av en tidligere Chicago-borgermester som også var et medlem av Clinton-administrasjonen, tok over stafettpinnen fra Rouse.

  Jack Lew overtok etter Daley, som kun satt ett år i stillingen (13. januar 2011 – 27. januar 2012). Lew, som har hatt posisjoner i både Clinton- og Obama-administrasjonen, har i likhet med Daley sittet ett år i stillingen.

  Obama hadde med andre ord tre stabs­sjefer (fire dersom vi regner med Rouse) i sin første pre­si­dent­pe­riode. Det gjen­står å se hvor lenge McDonough blir sittende i stillingen.

  Clinton og Daschle

  Mens Emanuel, Daley og Lew kan knyttes til Clinton, kan Pete Rouse og Denis McDonough begge knyttes til den tidligere demokratiske majoritetslederen i Senatet, Tom Daschle.

  Daschle tapte gjenvalgskampanjen sin i 2004, da norsk-amerikaneren og nåværende South-Dakota Senator John Thune vant en overraskende seier.

  Rouse og McDonough begynte begge å jobbe for Obama etter Daschles sorti, og i sine uttalelser på fredag takket Obama McDonough for å hjulpet ham med å finne seg til rette i Senatet.

  «Jeg har kunnet stole på ham i mer enn ett tiår,» fortsatte Obama.

  McDonough tar over stillingen etter Jack Lew, som er nominert av Obama til å ta over jobben som finansminister etter Timothy Geithner.

  Du ser Obamas uttalelser, med McDonough og Lew på hver sin side, her:
  httpv://youtu.be/__6t9D7lSo4

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også