Mer

  Republikanerne endrer strategi, og ser bort fra gjeldstaket, inntil videre

  Onsdag ettermiddag stemte Representantenes hus for å suspendere gjeldstaket fram til 19. mai, mens lønnsutbetalingene til Kongressen fryses etter 15. april dersom det ikke vedtas et budsjett. Republikanerne har endret strategi.

  BoehnerRyan
  Speaker of the House John Boehner (Ohio) og Paul Ryan (Wisconsin), leder av budsjettkomiteen i Representantenes hus. De har staket ut en ny kurs for republikanerne.

  I forrige uke samlet republikanerne seg i Williamsburg, Virginia for å klekke ut en ny strategi.

  Det republikanske lederskapet, med Speaker of the House John Boehner (R-Ohio) i spissen, hadde innsett at det politiske klimaet innebar at man måtte tilnærme seg gjeldstaket på en annen måte. Et forsøk på å overtale demokratene til å gå med på kutt i utgifter mot at de selv stemmer for å heve gjeldstaket, vil være gunstigere i vår, enn nå i vinter.

  Republikanerne endret derfor strategien, for å få bedre kort på hånden i vår.

  Planen som ble klekket ut, og som i sin tur førte til vedtaket i Representantenes hus onsdag ettermiddag (285-144), går ut på å suspendere gjeldstaket for tre måneder, fram til 19. mai. Guleroten for republikanerne er at de ikke har stemt for å «heve» gjeldstaket.*

  De har samtidig benyttet seg av følgende strategi, for å snu fokuset i dekningen av saken: Det må vedtas et budsjett i løpet av disse tre månedene, ellers så fryses lønnsutbetalingene til Kongressen fra og med 15. april. Vedtaket bærer dermed navnet «No Budget No Pay Act» (H.R. 325).

  Demokratene har overtaket

  Under møtet i Williamsburg kom Boehner med følgende uttalelse:

  “Før gjeldstaket kan heves for en lengre periode må det vedtas et budsjett som reduserer statens utgifter. Under demokratenes styre har ikke Senatet vært i stand til å vedta et budsjett på nesten fire år! Det er en skamfull statistikk som må endres i år!»

  Det republikanske lederskapet skal ha latt alle representantene snakke fritt på møtet i forrige uke, og på tirsdag i denne uken ga også flere republikanere støtte til lederskapets avgjørelse.

  De skal ha konkludert med at det å presse den stadig mer populære president Obama til å kutte utgifter på dette tidspunktet, ville være nesten uoppnåelig. I våre egen AmPolltracker-tall (14.-2o. januar) ligger president Obama på 53,6 %, med en approval-rating på 53,1 % og en favorability-rating på 54,2 %. Demokratene ligger samtidig flere eselhoder foran de republikanske elefantene: 44,9 % – 33 %.

  Paul Ryan (R-Wisconsin), lederen av budsjettkomiteen i Representantenes hus og Mitt Romneys tidligere visepresidentkandidat, har fått mye av æren for at planen ble akseptert av et flertall av partifellene. Det var de såkalte gjeldshaukene innad i partiet som var mest kritiske.

  Nederlag eller comeback?

  Republikanerne har i lang tid nektet å høre snakk om ytterligere utvidelser av gjeldsgrensene. Finurligheten i «No Budget No Pay» innebærer imidlertid ikke en «hevelse» av gjeldstaket, men et vedtak om å se bort fra det. Det er på mange måter en innrømmelse av de ikke lenger anser det som et nyttig verktøy for å presse fram kutt så lenge demokratene og Obama er mer populære. Det blir dermed beskrevet som et nederlag fra mange kanter.

  Speaker Boehner mener derimot at dette er en plan som vil få Det republikanske partiet tilbake på offensiven igjen etter en rekke nederlag.

  Ifølge Paul Ryan vil vedtaket sende ballen tilbake på den demokratiske banehalvdelen. Det setter søkelyset og ansvaret for den økonomiske situasjonen på demokratene i Senatet, som enda ikke har vedtatt et budsjett.

  Republikanerne mener de nå har strukket seg så langt det er mulig, og at de vil sitte med de beste kortene på hånden i neste runde.

  Den tidligere republikanske strategen John Feehry mener det er enkle grunner til at Bohner & Co har endret strategi. «De trenger et bedre utgangspunkt til å kjempe denne kampen» forklarer han. «Obama flyter på medgang … , og de tør ikke å utsette markedene for mer usikkerhet» sier han.

  Obama vil signere avtalen

  Det er spesielt innen statens utbetaling av velferdsgoder at republikanerne ønsker å redusere utgiftene. Demokratene har samtidig sagt at dette er så godt som uaktuelt, og Obama satte på mange måter ned foten mot slike kutt i mandagens innsettelsestale, som hylles på venstresiden.

  Det demokratiske lederskapet i Representantenes hus utrykker glede over at republikanerne nå ser ut til å samarbeide om gjeldstaket. «Vi er glad for at republikanerne har valgt å gi opp trusselstrategien sin», uttaler en representant for den demokratiske ledelsen.

  Det hvite hus virker også fornøyd med at debatten utsettes til våren.

  Jay Carney, president Obamas pressesekretær, sier dette er en langt bedre løsning enn den republikanerne benyttet seg av under gjeldstakforhandlingene i 2011. Gjeldstaket ble hevet til slutt, men USAs kredittverdighet ble nedgradert for første gang i historien.

  Carney sier videre at Obama vil signere vedtaket dersom Sentatet nå godkjenner «No Budget No Pay».

  * 199 republikanere og 86 demokrater stemte for vedtaket, mens 111 demokrater og 33 republikanere stemte i mot.

  Amund Thomassen er praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.
  Amund Thomassen
  Amund Thomassen
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også