Mer

  Obama har staket ut kursen

  Obamas tale inneholdt ordene «We, The People» fem ganger, men var først og fremst en tale til velgerkoalisjonen som ga ham fire nye år i november. Han vet hva han ønsker å gjøre, mens han enda har tid.

  ObamaInaugural2013

  Den 19 minutter lange talen – som Obama holdt foran en millioner mennesker (i følge Det hvite hus) – var kort, og konsis. Problemene som USA står overfor må løses sammen – et ord Obama brukte sju ganger – men presidenten vet samtidig hvor han står vis-a-vis republikanerne.

  Han vet hva han vil, og har staket seg ut en kurs for det neste drøye året.

  Talen vitner om en president som vet hva vinnerkoalisjonen hans ønsker seg i de kommende årene. Talen kan leses som en appell og en påminnelse til Obama-koalisjonens viktigste velgergrupper om at de nå må opprettholde støtten. Valgseieren er sikret, men nå det må handles.

  Talen var mer venstreorientert enn jeg hadde forventet, men det henger sammen med det forrige poenget mitt: Obama vet hvor han står, og valgutfallet bekrefter kursendringen. De progressive målene var samtidig formulert som det naturlige steget videre fra grunnlovsfedrene og Kings visjoner, og Obama omtalte dem som amerikanske, og ikke demokratiske verdier.

  Obama sa han hadde avlagt «en ed til Gud og nasjonen, ikke til et parti eller fraksjon.» Talen sett i sin helhet handlet derimot mer om å motivere sine egne støttespillere, enn om å strekke en hånd til motparten. Obama åpnet samtidig for kommende kompromisser: Det viktigste er å foreta seg noe, selv om det ikke blir perfekt.

  På sitt mektigste

  Obama vet samtidig at han er på sitt mektigste ved starten av sin andre periode, og at han må handle mens han enda kan. Han trenger ikke lenger å tenke på gjenvalg, og har isteden sin egen plass i historien å forvalte. Hva ønsker han og huskes for?

  I tillegg til den pågående debatten om våpenlovgivning og de kommende økonomiske veivalgene stikker immigrasjonsreform seg ut som et viktig tema. Republikanerne har allerede tatt et par steg her etter valget, og en slik debatt vil kunne få store konsekvenser på posisjoneringen foran 2016. Obama gjorde også et poeng av å nevne «klimaendringer», likelønn, og homofiles rettigheter.

  Sistnevnte moment settes på agendaen i slutten av mars, da amerikansk høyesterett tar stilling til lovgivning som definerer ekteskapet som mellom én mann og én kvinne. Det kan se ut som om Obama allerede nå posisjonerer seg foran den kommende debatten, som utvilsomt kommer til å prege mediebildet når vi nærmer oss påske.

  Handle, mens han enda har tid

  Obama er i gang med sin siste fireårsperiode som president, men har betydelig mindre tid på å få igjennom sakene han ønsker å prioritere.

  Allerede om ett og helt år – pluss minus noen måneder – er det opptakten til mellomvalget i 2014 som preger Washingtons oppmerksomhet. Innen da må Obama satse den politiske kapitalen han skaffet seg den 6. november.

  Behovet for handling, og for å kjempe videre for forgjengerens visjoner slik han omtalte dem – enten det var snakk om grunnlovsfedrene eller Martin Luther King Jr. – dannet en rød tråd i talen.

  Ordskyen du ser nedenfor, der størrelsen på ordene henger sammen med hvor ofte de ble nevnt i talen, understreker poenget.

  «Must», «time» og «people» er blant de hyppigst brukte ordene. Oversatt: Det er på tide at Washington, D.C. tar tak i problemene som må løses, og at de kjemper for hele folket, uavhengig av deres bakgrunn og seksuelle legning.

  Obama2ndInaugural-WordCloud

  Innsettelsesseremonien ble avsluttet av Beyoncé og «The Star Spangled Banner». Presidenten gikk deretter opp de teppekledde trappene og inn i Capitol.

  Han stoppet på toppen, snudde seg, og ventet.

  «Jeg har lyst til å se utover én ekstra gang,» sa Obama.

  «For jeg kommer aldri til å se dette igjen.»


  Du ser hele talen her:

  httpv://youtu.be/BzC135ql_wA

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også