Mer

  Morgenkaffen, tirsdag 22. januar

  Morgenkaffen2

  I går var det Obamas innsettelsesseremoni som preget det amerikanske nyhetsbildet, og den preger naturligvis også morgenkaffen denne tirsdagen i januar. I motsetning til søndagens lavmeldte seremoni i Det hvite hus hadde mandagens innsetningsseremoni på The Mall i Washington D.C vesentlig mer pomp og prakt.

  Omtrent en million mennesker møtte opp for å se Barack Obama bli innsatt for andre gang. Han tok eden klokken 17:50 norsk tid foran et fullpakket The Mall og millioner av TV-seere verden over.

  Det var nok en gang Chief Justice John Roberts som leste opp eden som skulle gjentas, og mens Obama benyttet seg av bibelen til Michelle Obamas bestemor på søndag, benyttet han seg av Abraham Lincolns og Martin Luther King Jrs bibel på mandag. Obama benyttet seg av Lincolns bibel i 2009 også, og Kings bibel ble også benyttet ettersom det var Martin Luther King Day i USA på mandag.

  Talen

  Etter Bidens og hans egen ed holdt president Obama en 19 minutter lang tale, hvor han staket ut kursen for de neste fire årene. Redaktør Are Tågvold Flaten skriver blant annet følgende om talen:

  «Talen vitner om en president som vet hva vinnerkoalisjonen hans ønsker seg i de kommende årene. Talen kan leses som en appell og en påminnelse til Obama-koalisjonens viktigste velgergrupper om at de nå må opprettholde støtten. Valgseieren er sikret, men nå det må handles.

  Inn­set­tel­ses­se­re­mo­nien ble avsluttet av Beyoncé og ‘The Star Spangled Banner’. Pre­si­denten gikk der­etter opp de teppe­kledde trap­pene og inn i Capitol.

  Han stoppet på toppen, snudde seg, og ventet.

  ‘Jeg har lyst til å se utover én ekstra gang,’ sa Obama.

  ‘For jeg kommer aldri til å se dette igjen.'»

  Du leser mer om talen her, og senere i dag tar panelet her på AmerikanskPolitikk.no for seg talen, og svarer på hva den sier om Obamas andre presidentperiode.

  Du ser talen her:

  httpv://youtu.be/zncqb-n3zMo

  En ordsky av innholdet:

  Obama2ndInaugural-WordCloud

  Obamas nominasjoner

  Like etter innsettelsestalen gikk Barack Obama til et rom kalt Capitol’s President’s Room. Her signerte han dokumenter som formelt nominerte John Brennan som CIA-direktør, Chuck Hagel som forsvarsminister, John Kerry som utenriksminister og Jack lew som finansminister. Nå er det dermed duket for høringer i Senatet.

  Obama signerte i tillegg en proklamasjon for å minnes innsettelsesseremonien med navn National Day of Hope and Resolve, 2013:

  “I’m proclaiming peace on Earth and goodwill towards men,” sa Obama med et glimt i øyet da han signerte dokumentet.

  Michelle Obamas «himlende øyne»

  En av tingene som har fått mye oppmerksomhet på nettet i etterkant av gårsdagens seremonier er det mange oppfatter som Michelle Obamas himling med øyene til noe Speaker of the House John Boehner sier. Og ja, det finnes video.

  Men, før du lar deg rive med: «In fact, it’s entirely possible that Michelle Obama’s eye roll was simply a reaction to an innocuous joke from Boehner,» som Yahoo! News selv skriver.

  De skriver videre om sine egne tolkninger av Obama, Biden, og Boehners kroppsspråk (AmerikanskPolitikk.no har heldigvis ikke en egen ekspert på kroppsspråk):

  «While Boehner and Obama look friendly enough in the actual handshake, at no point do they appear to make eye contact; in contrast, Biden and Boehner appear to share a warmer greeting, smiling at each other and pulling in close.»

  Du får mor­gen­kaffen ser­vert i inn­boksen hver morgen ved å klikke her.

  Ken­neth Flage er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også