Mer

  2014: Reprise i Maine?

  paullepage PPP har målt statusen for guvernørvalget i Maine i 2014, og finner at Republikaner Paul LePage er en av USAs minst populære guvernører, med 39-55 i jobboppslutning. Han taper i en-til-en matcher mot alle tre Demokrater de har testet. Imidlertid er Maine en delstat der diverse uavhengige kandidater og tredjepartier ofte tar en anselig andel av stemmene, og i 2010 var det dette (samt en Republikansk bølge nasjonalt) som ga LePage seieren med bare 38% av stemmene. Demokratene kom på tredjeplass med 19%, mens en uavhengig kom inn på andreplassen med 36,7%, mindre enn 7.500 stemmer bak LePage.

  Dessverre for Demokratene leder LePage alle scenarier der denne uavhengige kandidaten, Eliot Cutler, er med. På det laveste er det 4% som skiller, men det vil uansett være mer enn nok. Det er kongressmann Michael Michaud som kommer nærmest, men han har ikke signalisert noen interesse for vervet, og han kommer på tredjeplass blant velgerne i et Demokratisk primærvalg, med 19%. Tidligere guvernør John Baldacci (som har meldt sin interesse) leder med 28%, mens Maines andre medlem av Huset, Chellie Pingree har 21%. Ingen andre topper 6%.

  Som jeg har skrevet før, og sikkert vil gjenta til det kjedsommelige: To år er en evighet i politikk. Men med mindre Demokratene enten a) klarer å overtale Cutler til å holde seg unna guvernørvalget eller b) fører samme politikk som de gjorde med uavhengige Angus King i senatsvalget i 2012 og stiller en ubetydelighet som motkandidat, vil LePage ha brukbare muligheter til gjenvalg.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også