Mer

  Morgenkaffen, mandag 21. januar: Inauguration Day

  Morgenkaffen2

  I dag er vi inne i tredje og siste dag av markeringen av Obamas innsettelsesseremoni, og det er i dag det minneverdige står på plakaten. Barack Obama entrer podiet på vestsiden av Capitol i Washington, D.C. like før klokken 18.00 norsk tid. AmerikanskPolitikk.no har to mann tilstede blant publikum, og vi kommer med løpende oppdateringer og artikler i løpet av dagen.

  Programmet for Obamas innsettelseseremoni i dag kan du lese mer om her. Vi har også publisert en omfattende bakgrunnsartikkel om dagens insettelsesseremoni, og en artikkel om hva tallene sier om president Obamas første presidentperiode.

  Washington Post har i tillegg laget en meget innholdsrik grafisk oversikt over innsettelsesseremoniene til alle de amerikanske presidentene.

  Obama innsatt som president

  I går ble Obama innsatt for sin andre periode som president. Det var en kort og lavmelt seremoni i Det hvite hus, hvor president Obama og høyesterettsdommer John G. Roberts Jr. brukte mindre enn ett minutt på presidenteden. Etterpå bemerket datteren Sasha: “You didn’t mess up.”

  Obama brukte en bibel som Michelle Obamas far gav til hennes bestemor, LaVaughn Delores Robinson, på morsdagen i 1958. Mandag benytter Obama seg av Abraham Lincolns og Martin Luther King Jrs bibel.

  Datoen 20.januar falt i år på en søndag, og hovedseremonien på The Mall i Washington, D.C. har derfor blitt utsatt til i dag. Obama blir derfor innsatt som president to ganger.

  Seks andre presidenter har fått innsettelsesseremonien sin utsatt på grunn av at 20. januar traff en søndag; James Monroe (1817), Zachary Taylor (1849), Rutherford B. Hayes (1877), Woodrow Wilson (1917), Dwight Eisenhower (1957) og Ronald Reagan (1985). Alle disse presidentene, med unntak av Monroe og Taylor, har på grunn av dette hatt to innsettelsesseremonier.

  httpv://youtu.be/TWJJLvDwtWU

  Biden innsatt som visepresident

  Søndag morgen ble Joe Biden innsatt for en ny periode som visepresident. Sonia Sotomayor, USAs første latinamerikanske høyesterettsdommer, utførte seremonien på Naval Observatory i Washington D.C. Joe Biden brukte en personlig bibel som har vært i hans familie siden 1893.

  Seremonien ble holdt foran 120 gjester, blandt dem tidligere stabssjef William Daley, demokratenes leder i underhuset Nancy Pelosi, justisminister Eric Holder, innenriksminister Ken Salazar, og flere andre fra det demokratiske partiet.

  Den omfattende gjestelisten har ført til spekulasjoner om Joe Biden posisjonerer seg for en mulig presidentvalgkamp i 2016.

  httpv://youtu.be/hM8mxBk9EmA

  CBS News ansetter Condoleezza Rice

  George W. Bushs tidligere utenriksminister, Condoleezza Rice, har blitt ansatt i CBS News. Hun debuterte i søndagens utgave av «Face the Nation», og vil være en del av CBS News’ dekning av Barack Obamas innsettelsesseremoni i dag.

  Rice holdt tale under det republikanske landsmøtet i Tampa i fjor høst, og var senere en del av teamet som gav Mitt Romney strategiske råd under valgkampen.

  USA planlegger å diskutere gisselsituasjonen med Algerie

  På søndag fortalte David Plouffe, en av Obamas rådgivere som snart forlater Det hvite hus, at USA planlegger å diskutere gisseldramaet i Algerie med deres myndigheter neste uke.

  “This is a reminder that countries around the world face a joint threat from these terrorist organizations,” sa Plouffe til Fox News.

  Du får mor­gen­kaffen ser­vert i inn­boksen hver morgen ved å klikke her. Kenneth Flage er praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også