WASHINGTON, D.C.: I dagene før den femtisyvende innsettelsesseremonien er det to ting som har preget bybildet her i Washington: Turister og porta potties.

Den tradisjonsrike seremonien går av stabelen klokken 17.30 norsk tid. Amerikanere har kommet fra alle landets kriker og kroker for å få med seg at Obama avlegger presidenteden utenfor Capitol Hill for andre gang. Det fører til mildt sagt kaotiske tilstander, og denne helgen har hovedstaden vært snudd på hodet.

Forventninger til presidenten

Hva kan de tilreisende forvente seg under seremonien, om man ser bort fra opptredener av Beyoncé og Kelly Clarkson? Presidentens tale vil være høydepunktet for mange, og det at seremonien faller på nettopp 21. januar passer Obama meget bra: I dag er det nemlig også Marin Luther King Day her i USA, noe presidenten utvilsomt vil vektlegge i talen sin.

Obama er mer populær enn på lenge i det han entrer sin andre periode, men Washington er fortsatt en splittet by der kompromiss og samarbeid sitter langt inne. Det forventes derfor at presidenten vil benytte talen og anledningen til å be om ytterligere samarbeid på tvers av partigrensene, samtidig som han appellerer til Martin Luther King Jr. og hans drøm.

Kaotiske tilstander

Til tross for at antallet besøkende ikke kan måle seg med de rekordhøye tallene for fire år siden (som ifølge Washington Post nådde 1,8 millioner), er de 800 000 forventede besøkende mer enn nok til å skape hodebry for DCs innbyggere. Dette preger trafikkbildet, og ikke minst kollektivtransporten. Trafikkpolitiet har vært i full beredskap hele helgen, og lovens lange arm har generelt fokusert på å være mer synlige de siste dagene. Dette har delvis fungert, men man har også sett en rekke ran som følge av den høyst midlertidige befolkningsveksten.

«Barack to the future»

Enkelte har kritisert seremonien for å være en unødig og stor utgiftspost. Den tradisjonsrike innsettelsesprosessen innebærer blant annet å konstruere samtlige scener, anlegg og lignende fra bunnen av for hver eneste seremoni, for så å kaste dem.

Inaugural2
Det er gode tider for gateselgerne i Washington, D.C. om dagen. Foto: Vebjørn Barlaup / AmerikanskPolitikk.no.

Mens seremonien uten tvil kommer til å koste penger, er den også svært innbringende for DC som by. Samtlige hotell har vært utsolgt i månedsvis, og hver eneste restaurant har lange køer. Gateselgere har også svært gode dager på jobben, og ulike plagg, buttons og vesker med påskrifter fra ”I was there” til ”Barack to the future II” selger som varmt hvetebrød.

Byens velkjente monumenter og attraksjoner er ikke bare oversvømt med mennesker ikledd ymse Obama-effekter, men også med porta potties. Mens værutsiktene er av det kjølige slaget, så skal det i absolutt ikke mangle på toalett.

Inaugural3
Foto: Vebjørn Barlaup / AmerikanskPolitikk.no.

Arrangørene har gjort sitt for å skape en minneverdig seremoni. Nå gjenstår det å se om president Barack Obama vil gjøre det samme.

Vebjørn Barlaup var praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2012, og dekker innsettelsesseremonien fra Washington, D.C. sammen med Carl Straumsheim.

1 kommentar