Vi er nå inne i dag to av markeringen av mandagens innsettelsesseremoni. Den 20. januar markerer slutten på Obamas første presidentperiode, og senere i dag avgir Obama presidenteden i en seremoni i Det hvite hus.
Han gjentar eden med betydelig mer brask og bram på mandag, foran tusenvis av mennesker foran kongressbygningen i Washington, D.C.
AmerikanskPolitikk.no har to mann på plass for å dekke begivenhetene, og vi håper å kunne tilby en fyldig dekning her på nettsiden, i tillegg til på Facebook og Twitter i løpet av mandagen.
Republikanerne ligger lavt foran Obamas innsettelse
I forkant av president Obamas andre innsettelsesseremoni benytter flere republikanere muligheten til å forlate hovedstaden for noen dager. Innsettelsen er på mange måter en feiring av Barack Obama og valgseieren, og det er dermed ventet at kun et fåtall av de republikanske kongressmedlemmene deltar. Blant unntakene er Paul Ryan (Wisconsin), som vi nevnte på fredag, samt Speaker of the House John Boehner (Ohio) og majoritetsleder Eric Cantor (Virginia).
Flere forsøker samtidig å nedtone betydning av innsettelsen.
Tennessee-senatoren Lamar Alexander – som prøvde seg som presidentkandidat i 1996 – sier til USA Today at dette først og fremst er en markering av demokratiet, og ikke nødvendigvis noen hyllest av president Obama.
Mitch McConnell søker en ny start med Obama
Republikanernes minoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell (Kentucky), har ringt president Obama for å ytre et ønske om at det bør fokuseres mer på landets enorme statsgjeld. McConnell fikk mye kritikk i 2010, da han uttalte at hans viktigste jobb var å sørge for at Obama bare fikk én periode som president (et sitat som ikke høres like ille ut dersom en leser det McConnell deretter sa, noe Bob Woodward fremhever i boka The Price of Politics).
I følge The Hill kan det nå virke som om McConnell søker en ny start med Obama:
«Given the serious nature of the challenge, I hope the president uses his inaugural address to acknowledge both the seriousness of the debt crisis and lays out ways, working with both parties in Congress, to get our profligate spending under control.»
Demokratene er splittet til Obamas foreslåtte våpenlovgivning
Samtidig med at demokratene i Kongressen forbereder en strategi for å få gjennomført flere av president Obamas våpenforslag, viser det seg at partiet er mer splittet enn det kunne se ut til på forhånd.
Det eksisterer stor uenighet rundt hvordan man skal takle de ulike forslagene. Flere demokrater og republikanere er enige om at forslaget om en bakgrunnssjekk av alle som kjøper våpen er det eneste forslaget som kan passere begge kamrene i Kongressen.
Med det sagt, så har allikevel Obama støtte fra mange av sine egne. En av dem, New Jersey-senator Frank Lautenberg (som Newark-borgermester Cory Booker ønsker å erstatte i 2014), sier for eksempel følgende til The New York Times:
“We can’t sit around for months talking and letting the gun lobby run out the clock. If we’re going to make progress, it’s essential that we move quickly and start voting as soon as possible.»
Bill Clinton minner demokratene om at man må ta våpenkulturen på alvor
Tidligere president Bill Clinton, som vant gjenvalg i 1996 ved å posisjonere seg som en mer sentrumsorientert kandidat, minner nå demokratene om at det er viktig å ikke snakke nedsettende om folk som motsetter seg den foreslåtte våpenlovgivningen:
“Do not patronize the passionate supporters of your opponents by looking down your nose at them. … A lot of these people live in a world very different from the world lived in by the people proposing these things. I know because I come from this world.»
Clinton presterer nok engang – i god 2008 stil – å rakke litt ned på Obama mellom linjene. Det er tross alt Obama og Biden som fronter den foreslåtte våpenlovgivningen.
Våpenselgere melder om fortsatt solide salgstall
Skolemassakren på Sandy Hook Elementary School har ført til en økning i antall solgte våpen i USA, melder NBC News. Salget har økt enda mer etter president Obamas forslag til ny våpenlovgivning på onsdag. Årsaken? Mest sannsynlig en frykt for at loven blir strammet inn og at det blir vanskeligere å få kjøpt ulike typer våpen. Hvordan omtales det mange steder? President Obama kommer for å ta våpnene våre.
Bill Loane, eieren av en våpenbutikk i Maryland, forklarer til NBC News:
“We were just swamped in here as soon as he got off the news. People were just pouring through the door.”
Fire år, fra en karikaturtegners perspektiv
POLITICOs Matt Wurker – vinneren av Pultitzerprisen i Editorial Cartooning i 2012 – ser tilbake på president Obamas første presidentperiode, og sine egne beskrivelser av den. Tre av våre favoritter:
Du får morgenkaffen servert i innboksen hver morgen ved å klikke her.
Marius Bjerknæs er praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.