Mer

  Innsettelsen: Mandagens program

  Temaet for Barack Obamas andre innsettelsesseremoni er «Faith In America’s Future». Markeringen startet på lørdag, og her finner du en oversikt over dagens begivenheter, og av hva som skjedde i helgen.

  Lørdag

  Det hele begynte på lørdag med «dugnadsdagen» National Day Of Service, arrangert til ære for Martin Luther King Jr. President Obama brukte deler av dagen ved å hjelpe til med oppussingen av en barneskole i Washington, D.C. sammen med førstedame Michelle, visepresidentparet Biden, og andre frivillige.

  Søndag

  Gårsdagen markerte starten på Obamas andre presidentperiode.

  Ettersom den offisielle innsettelsen på Capitol Hill ikke kan finne sted på en søndag, avla Obama presidenteden i Det Hvite Hus, nærmere bestemt i The Blue Room. Det var kun noen få utvalgte gjester til stede i tillegg til Obamafamilien og Chief Justice John Roberts, som spilte samme rolle ved innsettelsen i 2009:

  Visepresident Joe Biden ble sverget inn tidligere på dagen av Associate Justice Sonia Sotomayor i visepresidentboligen The Naval Observatory. Biden hadde familie, gjester, og noen få representanter fra Obama-administrasjonen til stede:

  BidenSwornIn
  Official White House Photo by David Lienemann

  Flere av de tradisjonelle Innagural Balls gikk også av stabelen i går kveld. Dette er gallafester arrangert av ulike organisasjoner, representanter eller andre offentlige og private grupperinger. Dette er en tradisjon for å feire innsettelsen av presidenten og har pågått siden George Washington ble innsatt i 1789.

  Dagens program

  Det forventes at Obama og Biden forlater Det Hvite Hus rundt klokken 11.00 lokal tid. Seremonien på Capitol Hill begynner klokken 11.30. Norske seere kan merke seg at NRK begynner sendingen fra Washington, D.C. klokken 17.50 norsk tid.

  CNN har 50 kameraer plassert rundt omkring på området og streamer sendingen gratis på CNN.com, og denne sendingen vil pågå hele dagen.

  Joe Biden er den første som skal sverges inn. Dette skal etter skjema skje mellom klokken 17.50 og 17.58 norsk tid. Det er Associate Justice Sonia Sotomayor som nok en gang har ansvaret for denne.

  Omtrent klokken 18.00 norsk tid vil Barack Obama nok en gang bli tatt i ed som USAs president av Chief Justice John Roberts.

  Detaljert program (antatt starttid er 1730):

  • Musikalske innslag ved The United States Marine Band og New York and Lee University Festival Choir, Cleveland, Tennessee
  • Offisiell åpningstale av Senator Charles E. Schumer som ansvarlig for innsettelsen.
  • Åpningsbønn ved Myrlie Evers-Williams, forøvrig den første kvinne som har fått dette ærefulle oppdraget.
  • Musikalsk innslag ved Brooklyn Tabernacle Choir
  • Visepresidenteden, adminsitrert til Joseph R. Biden Jr. av Associate Justice of the United States Supreme Court Sonia Sotomayor
  • Musikalsk innslag av visesanger James Taylor
  • Presidenteden, administrert til Barack Hussein Obama av Chief Justice of the United States Supreme Court John Roberts
  • Presidentens innsettelsestale
  • Musikalskt innslag ved Kelly Clarkson
  • Diktopplesning ved Richard Blanco
  • Velsignelse
  • Nasjonalsangen fremført av Beyoncé

  Når programmet på Capitol Hill er avsluttet er det duket for parader opp Pennsylvania Avenue med deltagelse fra USAs ulike militære grener, veteraner og andre grupper håndplukket for anledningen. Utover kvelden vil presidentparet delta på to innsettelsesball. I 2009 ble det arrangert ti slike, men festlighetene er nedskalert noe i år.

  AmerikanskPolitikk.no har to mann på plass i Washington, D.C. for å dekke begivenhetene. Ta turen innom nettsiden, Facebooksiden og Twitterprofilen vår utover dagen for oppdateringer.

  Amund Thomassen
  Amund Thomassen
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også