Mer

  Quinn leder i New York

  ChristineQuinn Quinnipiac har målt stillingen i New York City foran høstens valg på ny borgermester. Forretningsmann og milliardær Mike Bloomberg har sittet i snart tolv år, og kan ikke gjenvelges – faktisk var det med nød og neppe at han fikk en tredje periode, etter at han hestehandlet seg frem til en avtale som løste opp i byens opprinnelige krav om avgang etter to perioder. Bloomberg har vært en fremtredende skikkelse, også på den nasjonale arena, slik borgermestere i New York gjerne er. Han har vekslet ganske så glatt mellom å være Republikaner og uavhengig, og har i praksis vært vel så mye Demokrat i sin embetsgjerning.

  Nå skal etterfølgeren velges, og mesteparten av moroa står foreløpig på Demokratisk side. Lederen av bystyret, Christine Quinn har en solid ledelse, med 35%, mens Ombudsmann(et valgt embete) Bill De Blasio, Comptroller John Liu og 2009-kandidat Bill Thompson alle vaker rundt 10%. Thompson, som er svart, trekker naturlig nok mange stemmer hos byens mange fargede, mens den lesbiske Quinn har støtte fra LGBT-miljøet, samt deler av forretningslivet. Hun støttes også av Bloomberg og tidligere borgermester Ed Koch, som fortsatt har en viss innflytelse blant jødiske velgere. Liu har opphav fra Taiwan, men sliter fortsatt med påstander om misligheter fra tidligere kampanjer, og det asiatiske miljøet i New York er neppe hverken stort nok eller samlet nok til at han når opp denne gangen. De Blasio har neppe noen naturlige velgergrupper bak seg, men kan muligens påberope seg troverdighet i lavinntektsgrupper – som dog har lavere valgdeltagelse enn gjennomsnittet.

  Hos Republikanerne er det mindre action, og inntredenen til Joe Lhota, som inntil nylig var sjef for New Yorks transportsystem, kan muligens skremme bort andre potensielle kandidater. Lhota var tidligere viseborgermester under Rudy Giuliani, og har Rudys fulle støtte. Lhota sies til og med å ha støtte fra den Demokratiske guvernøren Andrew Cuomo, som var den som oppnevnte ham til direktør for transportsystemet. Andre mulige navn er forretningsmann John Catsimatidis, aviseier Tom Allon, tidligere bydelsleder Adolfo Carrion og forretningsmann George McDonald – alle under 10% på det nåværende tidspunkt. Catsimatidis har imidlertid svært dype lommer og kan selvfinansiere alle andre kandidater (på begge sider) i grus om han kaster seg inn for fullt.

  I et potensielt valg mot Joe Lhota leder de tre Demokratene som er målt suverent; Quinn med 62-17, De Blasio med 57-17 og Thompson med 55-19. Quinnipiac advarer imidlertid mot å tro at valget er over, og minner om at i deres maimåling i 2001 lå Bloomberg under 24-52 eller verre mot de daværende Demokratiske kandidatene. På den annen side vant Bloomberg i 2001 mye pga Giulianis enorme popularitet etter 9/11, noe som forhåpentligvis ikke gjentar seg. Uansett har ikke Demokratene vunnet borgermestervervet i denne meget liberale byen siden Dave Dinkins i 1989, så det vil være på høy tid om de nå tar tilbake toppjobben.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også