Mer

  Morgenkaffen, fredag 18. januar

  Morgenkaffen2

  Du får #mor­gen­kaffen ser­vert i inn­boksen din hver morgen ved å klikke her.

  Obamas pressetalsmann: «Vi fordømmer angrepene i Algerie»

  Situasjonen i Algerie tilspisser seg og det finnes også amerikanske statsborgere blant gislene. Det hvite hus har foreløpig vært forsiktige med å uttale seg om saken, men pressetalsmann Jay Carney kom til slutt med en kommentar om situasjonen:

  «We are closely monitoring the situation. We are in contact with Algerian authorities and our international partners as well as the BP security office in London. Unfortunately, the best information that we have at this time, as I said, indicates that U.S. citizens are among the hostages. But we do not have, at this point, more details to provide to you. We are certainly concerned about reports of loss of life and we are seeking clarity from the government of Algeria.»

  Obama i samtaler med David Cameron

  Torsdag hadde president Obama (i likhet med Jens Stoltenberg) telefonsamtaler med Storbritannias statsminister David Cameron om situasjonen i Algerie. Til tross for gisselsituasjonen som har oppstått er de to lederne fortsatt enige om at Frankrikes engasjement i Mali var riktig. Det er viktig å unngå at Mali blir et tilfluktssted for terrorister, konkluderte Obama og Cameron.

  Obama fortalte også Cameron at «USA verdsetter et sterkt Storbritannia i en sterkt Europeisk Union.» Storbritannias framtid i EU er et hett diskusjonstema i London, og Associated Press melder at flere briter reagerte kraftig etter lignende uttalelser fra en amerikansk talsmann tidligere i måneden.

  Paul Ryan med en plan om å heve gjeldstaket, midlertidig

  Paul Ryan, som leder budsjettkomiteen i Representantenes hus, vurderer en plan om å heve gjeldstaket for et par måneder. Dette vil i så fall utsette den videre debatten til et tidspunkt da USA må ta stilling til mange andre budsjettrelaterte spørsmål.

  Den samme Ryan, Mitt Romneys visepresidentkandidat, sier også at han vil delta på innsettelsen av president Obama førstkommende mandag.

  Det har vært stille rundt kongressmannen fra Wisconsin etter valget, men han sier nå at det er hans forpliktelse å være der når Barack Obama tas i ed for andre gang. Forrige gang vi hørte fra Ryan var under en middag i regi av Jack Kemp-stiftelsen hvor han uttalte at han håper presidenten vil fokusere på store ideer og lederskap i sin andre periode.

  Karl Rove får fire nye år hos Fox News

  Washington Post melder at tidligere Bush-strateg Karl Rove har signert en ny fireårsavtale med Fox News. Rove får fornyet tillit til tross for sine uttalelser på valgnatten om at kanalens egne analyser ikke stemte i Ohio, og at ting var jevnere enn det tallene tydet på. Feilvurderingen ble et slags symbol på det republikanske valgnederlaget, og ble senere latterliggjort i flere amerikanske talkshow.

  Kongressen lunken til de nye våpenforslagene

  Til tross for unntakstilstanden som har preget USA etter skolemassakren i Newtown, Connecticut, ser det ikke ut til at Kongressen er klare for å gi president Obama den støtten han trenger for å få gjennomført noen av våpenlovene han la fram onsdag. Støttespillere av presidentens plan har i det lengste håpt at det denne gangen vil det skje store forandringer, men både republikanere og demokrater har uttalt seg kritisk, særlig til forbudet mot noen halvautomatiske våpen og store våpenmagasiner.

  Obama trenger støtte fra begge leire, særlig i Representantenes hus hvor republikanerne sitter med flertallet. Nathan Gonzales, redaktør for Rothenberg Political Report, redegjør for situasjonen:

  «It’s going to have to pass with most Democrats and a few Republicans. There is no way that it is going to pass with a majority of Republican support. That is just the reality of the situation. It is going to take virtually all the Democrats, and all the Democrats won’t vote for that.»

  NRA forsvarer kontroversiell video

  Tidligere denne uken publiserte den amerikanske organisasjonen for våpeneiere, National Rifle Association, en video i forbindelse med utarbeidelsen av ny våpenlovgivning i USA. Videoen inneholdt blant annet president Obamas døtre, Sasha og Malia, og fokuserte på at alle barn bør ha den samme sikkerheten på skolen. Obama ble beskyldt for dobbeltmoral i spørsmålet om bevæpnede vakter på skolene.

  Videoen kom riktignok ut før Obama sine forslag til ny våpenlov ble gjort kjent og her åpnet han blant annet for at vakter på skoler skal kunne bevæpnes i større grad enn før. Direktør i NRA, Wayne LaPierre, forsvarer videoen til tross for kritikken som har kommet.

  «It wasn’t about the president’s daughters», kommenterer LaPierre overfor NBCs «Today» og understreker at det handler om barns sikkerhet og at selv ikke presidentens barn er viktigere enn andres barn.

  Obama i medvind foran sin andre periode som president

  Mens han forbereder seg på sin andre presidentperiode, kan president Obama konstatere at han har god støtte blant den amerikanske befolkningen. I hans første periode svingte tallene, men nå peker pilen oppover for presidenten.

  I en ny meningsmåling fra Pew Research Center sier 52 % at de er fornøyd med den jobben Obama gjør, mens 59 % sier de har et fordelaktig inntrykk av Obama som person. Førstedame Michelle Obama, som fylte 49 år i går, er fortsatt bedre likt enn presidenten (67 % oppslutning).

  Våre egne AmPolltracker-tall (7.-13. januar) viser at Obama ligger på 52,5 %, med en «approval rating» på 53,5 %, og en «favorability rating» på 51,4 %.

  Obamakampanjen omorganiseres som gren separat fra DNC

  På søndag omorganiseres den Jim Messina-ledede Obamakampanjen til en skattefritatt 501(c)4-gruppe. Den nye gruppen vil støtte Obama politisk i hans andre periode.

  Grupperingen blir separat fra både Democratic National Committee (DNC) og Super PACen Priorities USA.

  Marius Bjerknæs er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.


  Delta i sam­talen på Twitter ved å bruke hash­tagen #mor­gen­kaffen

  Marius Bjerknæs
  Marius Bjerknæs
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også