Mer

    Opptakten til dagens forslag om ny våpenlovgivning

    Debatten rundt våpenlovgivningen i USA blusset for alvor opp igjen etter skytetragedien i Newtown, Connecticut. President Obama satte i ettertid ned et utvalg som skulle se på tiltak for å forhindre en ny tragedie, og det er disse forslagene som blir presentert i dag.

    PostNewtown
    Foto: Jay Mallin

    I forkant av dagens presentasjon ble New York USAs første delstat som innførte en strengere våpenlovgivning i kjølvannet av Newtown.

    Tiltakene innebærer blant annet en bredere definisjon av halvautomatiske våpen, at halvautomatiske våpen må registreres i et eget politiregister, strengere restriksjoner på salg av ammunisjon, og at det skal slås hardere ned på ulovlige våpen. Det er også ventet at Maryland-guvenør Martin O’Malley vil presentere strenge våpenlover for sin delstat i løpet av uken.

    Slike innstramninger støttes særlig på demokratisk side, men også av flere republikanere.

    En undersøkelse fra Pew Research Center (13. januar) viser at 58 % av amerikanerne støtter et forbud mot halvautomatiske våpen, mens 54 % støtter et forbud mot store ammunisjonsmagasiner.

    Enda en lang vei å gå

    Det betyr ikke nødvendigvis at disse forslagene vil bli vedtatt på føderalt nivå.

    I forkant av dagens presentasjon uttrykte Harry Reid (majoritetslederen i Senatet, D-Nevada) skepsis til om en tøffere våpenlovgivning kan bli godtatt av den amerikanske Kongressen.

    Reid tror lovgivningen muligens kan passere gjennom det demokratiskkontrollerte Senatet, men at det er heller tvilsomt om det vil få flertall i underhuset hvor republikanerne sitter med flertallet.

    Her får du en forsmak på hva dagens forslag kommer til å inneholde.

    Retten til å bære våpen er beskyttet av den amerikanske grunnlovens andre tillegg, og mange motstandere av ny våpenlovgivning mener restriksjonene strider med grunnloven. Motstandere av nye restriksjoner omtaler det som et maktovergrep, og noen antyder attpåtil at det hele er et ledd i en plan for å prøve å avvæpne det amerikanske folk.

    NRA kjemper imot

    National Rifle Assotiation (NRA) står i spissen for motstanden mot Obama og Bidens endringsforslag. NRA en mektig lobbyorganisasjon som jobber aktivt mot våpenrestriksjoner i USA. En viktig del av strategien er å gi økonomiske bidrag til vennligsinnede Senatorer og Representanter.

    213 av de 535 nåværende medlemmene av den amerikanske Kongressen har mottatt kampanjebidrag fra NRA. 196 av disse er republikanere, hvorav 8 sitter i Senatet.

    Tirsdag meldte POLITICO at NRA nå har sendt sine lobbyister tilbake til Capitol Hill for å vri fokus over på arbeidsplassene våpenindustrien skaper. Lobbyistene har ligget lavt i etterkant av Newtown-skytingen, men det ser nå ut som de har fått frie tøyler igjen.

    NRA har i tillegg lansert en reklamefilm som omtaler president Obama som en «elitisk hykler» fordi skolen barna hans går på har bevæpnede vakter, mens han ikke støtter slike tiltakt for resten av landets skoler.

    AmerikanskPolitikk.no kommer tilbake med mer etter dagens uttalelser fra Det hvite hus.

    Kenneth Flage er praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

    Les også