Mer

  Obamas tiltak mot skytevåpenvold

  Onsdag formiddag presenterte president Obama tiltakene visepresident Joe Biden har jobbet med siden skytetragedien i Newtown. Noen av forslagene vil få det vanskelig med å komme helskinnet igjennom Kongressen.

  Official White House Photo by Lawrence Jackson.
  President Obama signerer 23 våpenlovgivningsrelaterte «executive actions.» Visepresident Biden til venstre, og fire barn (med foreldre) som skrev brev til Obama i etterkant av Newtown-tragedien. Official White House Photo by Lawrence Jackson.

  Ti på tolv lokal tid entret president Barack Obama og visepresident Joe Biden talerstolen. De hadde med seg fire barn som fikk følge av foreldrene. Barna hadde skrevet brev til presidenten i etterkant av skytingen på barneskolen i Newtown.

  Visepresidenten begynte møtet med å vise sin sympati med de pårørende.

  «Jeg har aldri sett vår nasjon så rystet som etter hendelsen i Sandy Hook,» sa Biden.

  Etter Bidens innledning tok Obama podiet. Obama snakket om viktigheten av å foreta aktive tiltak for å minske skytevåpenvold, og nevnte at over 900 mennesker har blitt drept av skytevåpen i måneden etter skytingen på Sandy Hook Elementary School i Newtown, Connecticut.

  «Hvis det er én eneste ting vi kan gjøre for å redusere omfanget av denne volden, hvis det er bare ett liv vi kan redde, så har vi en forpliktelse til å prøve,» sa Obama.

  Tiltakene som ble presentert av Obama innebærer blant annet forbud mot halvautomatiske militærlignende våpen (en ikke helt dekkende oversettelse av «assault weapons») og store ammunisjonsmagasiner, og universell bakgrunnsjekk for alle som vil kjøpe våpen.

  Obama Hug
  President Obama klemmer de fire barna som sendte ham brev i etterkant av Newtown-tragedien.

  Obamas 23 handlinger

  Etter at Obama var ferdig med uttalelsene undertegnet han et dokument med 23 handlinger («executive actions»). Disse blir en realitet uten at de trenger å godkjennes av Kongressen.

  Obama ønsker samtidig at Kongressen nå skal ta stilling til følgende forslag:

  • Forbud mot halvautomatiske militærlignende våpen (såkalte «assault weapons», et forbud som også ble innført av president Clinton i 1994, og som varte til 2004)
  • Forbud mot ammunisjonsmagasiner med mer enn ti kuler
  • Universell bakgrunnsjekk for alle som vil kjøpe våpen (i dag foregår omtrent 40 % av all våpenhandel uten bakgrunnssjekk)
  • At Kongressen godkjenner utnevnelsen av Todd Jones som direktør for Det amerikanske byrået for alkohol, tobakk, skytevåpen og sksplosiver (ATF).

  Det er langt større sjanse for at forslaget som omhandler bakgrunnssjekk ved våpensalg passerer Kongressen enn forbudet mot halvautomatiske våpen og magasiner med mer enn ti kuler.

  Med det sagt så har Washington Post har laget en fin oversikt som viser de ulike endringsforslagene og hvem som nå må ta neste skritt for at de skal bli en realitet.

  What Would Reagan Do?

  I omtalen av motstanderne av våpenlovgivningen gjorde Obama et poeng av å trekke fram tidligere president Ronald Reagans støtte til forbudet mot halvautomatiske militærlignende våpen i 1994. Dette var et klart stikk i retning republikanerne som forguder Reagan, men som samtidig motsetter seg forbudet.

  Obama adresserte også National Rifle Association (NRA) – uten å nevne organisasjonen med navn – og våpenlobbyister som motsetter seg endringer av våpenlovgivningen i negative ordelag.

  NRA hadde for sin del lansert en reklamefilm som omtaler Obama som en «elitisk hykler» før Obama tok podiet. Reklamefilmen har allerede fått bred omtale i amerikanske medier.

  Kort tid etter at Obama forlot podiet satte Florida-senator Marco Rubio (R) ord på det mange motstandere av den nye våpenlovgivningen mener: «Ingenting av det presidenten foreslår ville ha stoppet massakren ved Sandy Hook.»

  Obamas poeng: «Hvis det er bare ett liv vi kan redde, så har vi en forpliktelse til å prøve.»

  Du ser video av Obamas uttalelser her:

  httpv://youtu.be/DLUNgRAbR7w

  Det hvite hus beskriver forslagene ytterligere her. Mottoet? #NowIsTheTime

  OPPDATERT: Et av Obamas 23-punkter innebærer økte insentiver for bruk av såkalte «resource officers» – det vil si bevæpnede vakter på skoler. Dette er et moment NRA har støttet aktivt, og som de har kritisert Obama for å ha vært lunken til.

  Ken­neth Flage er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også