Mer

  New York først ut med nye våpenlover etter Newtown

  Mandag tok New York et stort steg i retning av å bli den første amerikanske delstaten til å vedta nye våpenlover i kjølvannet av skytetragedien i Newtown, Connecticut.

  CuomoObama
  New York-guvernør Andrew Cuomo med president Barack Obama. Begge støtter en innstramming av våpenlovgivningen i kjølvannet av skytetragedien i Newtown.

  Lovpakken ble vedtatt 43-18 i delstatssenatet – én måned etter skytetragedien på Sandy Hook Elementary School – og det forventes at generalforsamlingen følger i samme spor senere i dag.


  OPPDATERING: Generalforsamlingen vedtok lovpakken 104-43, og guvernør Cuomo signerte deretter den nye våpenlovgivningen.


  Den populære demokratiske New York-guvernøren Andrew Cuomo (55) har lagt tyngden sin bak lovforslaget. Lovforslaget slår blant annet slår hardere ned på illegale våpen, og innebærer en bredere definisjon av halvautomatiske våpen.

  Dette innebærer at flere våpentyper vil omfattes av lovtekstens restriksjoner enn tidligere. Lovforslaget innebærer i tillegg nye restriksjoner på salg av visse typer ammunisjon, samt at det blir påbudt å registrere halvautomatiske våen i et politiregister.

  Veien til 2016: Cuomo og O’Malley

  Den republikanske delstatssenatoren Greg Ball, som stemte i mot lovforslaget, uttalte i etterkant av avstemningen at det eneste livet som reddes av våpenlovgivningen er «det politiske livet til en guvernør som ønsker å bli president.»

  En viss innstramming av våpenlovgivningen er populært på den demokratiske grasrota, og guvernør Cuomo er et av de heteste demokratiske navnene med tanke på den demokratiske nominasjonskampen i 2016.

  Cuomo har inntatt en langt mer prominent rolle i det siste, og forskjellen er stor fra tiden da han gjorde et poeng av å kun svare på spørsmål og henvendelser fra lokale journalister mens han holdt seg unna det nasjonale rampelyset.

  Maryland-guvernør Martin O’Malley (49) er en annen potensiell 2016-kandidat som har brukt tiden etter Newtown på å utforme ny våpenlovgivning.

  Det ventes at O’Malley introduserer lovforslaget senere i uken.

  Washington Post rapporterer at O’Malleys lovforslag vil påby eiere av håndvåpen til å avgi fingeravtrykk til politiet, innføre delstatsgodkjente sikkerhetskurs, og innføre en sju dagers venteperiode. Dette vil ikke omfatte hagler og rifler til jaktformål.

  O’Malley ønsker samtidig å forby halvautomatiske våpen som det Newtown-drapsmannen Adam Lanza benyttet seg av.

  Mandag gjentok president Obama at han ønsker ny, og strengere våpenlovgivning. Visepresident Joe Biden jobber med saken.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også