Mer

    2016-favorittene, tre år før det braker løs

    Det er allerede gjennomført flere 2016-relaterte meningsmålinger, tre år før de første stemmene avlegges. Den ferskeste viser at Hillary Clinton ligger klart best an blant demokratene, mens Marco Rubio leder det republikanske feltet.

    Demokratene

    Clinton, som nylig ble utskrevet fra sykehuset etter å ha fått blodpropp, foretrekkes av hele 57 % av de spurte i Public Policy Polling-målingen, et demokratisk-lenende meningsmålingsbyrå. Visepresident Joe Biden følger på andreplass med 16 %, etterfulgt av kategorien ubestemt på 10 %.

    Deretter er det et hopp ned til New York-guvernør Andrew Cuomo og den nyvalgte Massachusetts-senatoren Elizabeth Warren på 4 %, og Maryland-guvernør Martin O’Malley på 3 %. Massachusetts-guvernør Deval Patrick og Virginia-senator Mark Warner foretrekkes av 2 % av de spurte, mens New York-senator Kirsten Gillibrand og den nylig avtroppede Montana-guvernøren Brian Schweitzer ligger på 1 %.

    Dersom Clinton og Biden ikke stiller er det Cuomo og Warren som seiler opp som favoritter, med henholdsvis 19 % og 16 %. I dette scenarioet stiger derimot den ubestemte kategorien til hele 40 %.

    Republikanerne

    Blant republikanerne er det Florida-senator Marco Rubio som leder feltet, og han foretrekkes av 21 % av de spurte. Paul Ryan, Mitt Romneys tidligere visepresidentkandidat, ligger på 16 %. Tidligere presidentkandidat (2008) og Arkansas-guvernør (1996-2007) Mike Huckabee foretrekkes av 15 %, mens New Jersey-guvernør Chris Christie og tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (1999-2007) ligger på 14 %. Kategorien ubestemt er på 7 %.

    Lengre ned på lista følger Kentucky-senator Rand Paul (5 %), Louisiana-guvernør Bobby Jindal (3 %), og New Mexico-guvernør Susana Martinez og Texas-guvernør Rick Perry (begge med 2 %).

    Blir spennende

    Målingen viser at Clinton vil gjøre det godt mot samtlige av sine republikanske motstandere, men at Chris Christie vil kunne gi henne kamp til døra. Det er også disse to som er best likt, med favorability-målinger på henholdsvis +15 og +28.

    Det republikanske feltet er åpnere enn det demokratiske, men dersom Clinton holder seg på sidelinja blir kampen om å overta fanen etter Obama helt åpen.

    For å sitere Nate Silver: «I expect 2016 to be spectacular.»

    PPP-målingen er gjennomført ved automatiske telefonoppringninger til 400 demokratiske primærvalgvelgere, og 563 republikanske primærvalgvelgere (i perioden 3.-6. januar). Feilmarginen er +/- 4,9 % for demokratene, og +/-4,1 % for republikanerne.

    Her leser du hva Panelet tenker om 2016-kandidatene.

    Are Tågvold Flaten
    Are Tågvold Flaten
    Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

    Les også