Mer

  Fristen ute i Illinois 2

  Halvorson Påmeldingsfristen gikk ut ved midnatt, norsk tid for deltagere i suppleringsvalget i Illinois 2. kongressdistrikt. Setet ble ledig i slutten av november, da sittende kongressmann Jesse Jackson Jr trakk seg, etter å ha tilbragt mesteparten av fjoråret under medisinsk behandling for en bipolar lidelse. Som tidligere beskrevet har distriktet en majoritet svarte velgere, og er tungt Demokratisk; dog litt mindre enn før nytegningen i 2011. Setet har fortsatt godt over 50% svarte, men andelen i et Demokratisk primærvalg blir trolig høyere, siden svarte i dette området stemmer over 95% Demokratisk. Jackson har stort sett ikke vært under 80% her, men droppet til 63% i 2012, dels pga sykdomshistorien, dels pga omtegningen av distriktet. Alt dette skulle dog tilsi at avgjørelsen i praksis kommer i Demokratenes primærvalget 26. februar.

  Det er, som man kunne vente, et stort antall kandidater til nominasjonen; hele 22 navn er påmeldte; 17 til Demokratenes nominasjon og 5 til Republikanernes.

  Demokratenes kandidater:
  Anthony Beale, bystyremedlem i Chicago.
  John Blyth, forretningsmann.
  Patrick Brutus, leder av et handelskammer for amerikansk-haitiere.
  Ernest Fenton, advokat.
  Debbie Halvorson, tidligere kongresskvinne.
  Napoleon Harris, delstatssenator og tidligere fotballstjerne.
  Gregory Haynes, pastor.
  Toi Hutchinson, delstatssenator.
  Victor Jonathan, forretningsmann.
  Robin Kelly, tidligere administrasjonsleder i Cook fylke og tidligere delstatsrepresentant.
  Anne Marie Miles, advokat og aktivist.
  Fatimah Muhammad.
  Larry Pickens, pastor.
  Charles Rayburn.
  Mel Reynolds, tidligere kongressmann.
  Joyce Washington, selvstendig næringsdrivende innen helsesektoren og tapende kandidat til senatsnominasjonen i 2004 – som Obama vant…
  Anthony Williams, pastor og write-in kandidat i 2012 (og tidligere kandidat på et eller annet tidspunkt for Libertarianerne, Republikanerne og De Grønne).

  Republikanernes kandidater:
  Lenny McAllister, konservativ kommentator.
  Paul McKinley.
  Beverly Reid.
  James Taylor, aviseier.
  Eric Wallace, forretningsmann og aktivist.

  Den Demokratiske delstatssenatoren Donne Trotter trakk seg før jul, fordi han ble pågrepet på en flyplass med et skytevåpen i bagasjen – han var ellers favoritt. Nå er det vanskeligere enn noen gang å spå utfallet av denne nominasjonen. De fleste hvite stemmene går trolig til Halvorson, som ble most av Jackson i primærvalget i mars 2012, men tok 29%. Klarer hun noe tilsvarende i år, kan det være nok til å vinne i et så fragmentert felt som dette. På den annen side er det plenty med tid for andre kandidater til både å droppe ut og å samle støtte i svarte miljøer. Skulle en av de svarte kandidatene klare å konsolidere partiet bak seg, vil det trolig være nok til å slå ut Halvorson.

  Den andre tidligere kongressrepresentanten er Mel Reynolds, som måtte trekke seg i 1995 fordi han hadde hatt sex med en mindreårig. Senere ble han også dømt for økonomisk snusk. Reynolds har imidlertid frekkhetens nådegave; han stilte mot Jackson i primærvalget i 2004, men ble ettertrykkelig slått. Nå forsøker han altså på ny, og siden han er et nokså kjent navn har han muligens en ørliten sjanse, men det forutsetter igjen et meget fragmentert race, og at alle brikker faller på plass.

  Harris og Hutchinson har allerede en viss styrke i og med at de er delstatssenatorer, og Harris’ berømmelse fra fotballbanen kan gi ham et ekstra løft. Kelly har alt samlet inn $200,000 og må absolutt regnes som en seriøs kandidat. Beale har også et visst støtteapparat som bystyremedlem, en posisjon som bærer mye makt og prestisje med seg i Chicago. Washington har muligens et navn etter sitt feilslåtte kandidatur i 2004. Alle de andre kandidatene er etter min oppfatning uinteressante, i det minste inntil de kan vise til sterk pengeinnsamling eller støtte fra organisasjonshold.

  Dersom Halvorson (hvit) eller Reynolds (skurk) blir nominert, skal det bli svært interessant å se om normalt Demokratiske stemmer går til kandidatene for de to tredjepartiene som forsøker å stille; De Grønne og Det Sosialistiske Arbeiderpartiet. Kandidaten for De Grønne er journalist LeAlan Jones, som var partiets senatskandidat i 2010 og tok 3% den gang. John Hawkins er sosialistenes kandidat. Det er i skrivende stund usikkert om disse to partiene klarer å komme på stemmeseddelen; de har en frist til 19. februar med å stille som write-in kandidater dersom de ikke greier å samle inn nok underskrifter. De Grønne har imidlertid reist sak mot delstaten for å få redusert antallet underskrifter som kreves.

  Jeg holder det som helt usannsynlig at Republikanerne skal klare å vinne her, selv om de skulle nominere en svart kandidat og Demokratene en hvit. Erfaringene fra Tennessees 9. distrikt, som har vært holdt av jøden Steve Cohen siden 2007, er at svarte vil stemme på en hvit kandidat dersom de føler at vedkommendes politiske meninger er i tråd med deres egne.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også