Mer

  Chuck Hagel, Obamas nye forsvarsminister

  På mandag nominerte president Obama den tidligere republikanske senatoren Chuck Hagel som sin nye forsvarsminister. Dermed er det duket for en kamp om å få ham godkjent i Senatet.

  Obama-Hagel
  President Obama, her ved tidligere Nebraska-senator Chuck Hagel ved sin side. Hagel blir Obamas nye forsvarsminister.

  Hagel (66) representerte Nebraska i Senatet fra 1997 til 2009, og er tiltenkt rollen som Leon Panettas etterfølger i Pentagon. Hagel har vært formann av presidentens Intelligence Advisory Board (PIAB) siden oktober 2009.

  Hagel er republikaner, men det betyr ikke at han får en problemfri høring i Senatet.

  «Jeg skal ta en titt på alle tingene Chuck har sagt opp igjennom årene,» sa Senatets minoritetsleder Mitch McConnell på ABCs «This Week» på søndag.

  Hagel er ikke uakseptabel i McConnells øyne, men senatoren fra Kentucky gjorde et poeng av at han kommer til å se an hvordan Hagel takler høringen i Senatet før han gjør seg opp en mening.

  Motstanden mot Hagel

  Hagel stemte i sin tid for Irakkrigen, men ble senere en sentral kritiker av krigen og Bush-administrasjonen mens han enda satt i Senatet. Årsaken til at en rekke republikanere kommer til å gjøre det de kan for å trekke ut seansen i Senatet er imidlertid den tidligere senatorens uttalelser om Israel, Iran og Hamas.

  Flere republikanske senatorer stiller spørsmålstegn ved Hagels forhold til Israel, med ryggdekning fra det John J. Mearsheimer og Stephen M. Walt omtaler som «Israellobbyen.» Søndag sa for eksempel Senator John McCain (R-Arizona) at Hagel har vært for kritisk mot Israel, og for ettergivende når det gjelder Iran og det iranske atomprogrammet.

  Det er ikke bare høyresiden som har problemer med Hagel. Han kritiseres også fra venstresiden for uttalelsen han kom med da han motsatte seg Bill Clintons nominasjon av USAs ambassadør til Luxemburg i 1998. Hagel beskrev den gang James Hormel som «openly, aggressively gay.” Hagel har senere beklaget uttalelsen, noe også president Obama trakk fram i sitt intervju på «Meet the Press» 30. desember 2012, da han omtalte Hagel som en potensiell Panetta-erstatter.

  Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier og regelmessig bidragsyter i Panelet, mener valget av Hagel signaliserer «en ytterst realistisk og ressurstilpasset» rolle for USA internasjonalt. Han mener videre valget signaliserer «at Obama akter å følge en klar amerikansk interessepolitikk, også i Midtøsten.»

  Du leser mer om hva Melby tenker om nominasjonen her.

  President Obama tok turen tilbake igjen til Hawaii etter romjulens budsjettstup-forhandlinger, men ankom Washington, D.C. søndag kveld.

  Han annonserte Chuck Hagel som sin nye forsvarsminister, og antiterror-rådgiveren John Brennan som ny CIA-direktør, under en pressekonferanse i Det hvite hus mandag formiddag:

  Saken er oppdatert mandag kveld.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også