Mer

  Boehner gjenvalgt med noe motstand

  John Boehner ble torsdag gjenvalgt til en ny toårsperiode som Speaker i Representantenes hus. Men mens han i 2011 hadde et samlet parti bak seg, møtte han i år motstand fra konservative republikanere.

  Speaker of the House John Boehner, er gjenvalgt for en ny toårsperiode. Foto: Gage Skidmore.
  Speaker of the House John Boehner, er gjenvalgt for en ny toårsperiode. Foto: Gage Skidmore.

  Boehner (63) slo demokratenes kandidat, tidligere Speaker of the House Nancy Pelosi (72) fra California, med 220 mot 192 stemmer.

  Det var ikke ventet at Boehner kom til å tape valget, selv om det på torsdag sirkulerte et rykte på konservative nettsider som Breitbarrt.com om at Tea Party-fløyen i Det republikanske partiet hadde samlet seg rundt en protestkandidat.

  Tolv republikanere stemte til slutt på noen andre enn Boehner (her leser du mer om hvem de er, og potensielle årsaker til hvorfor). Boehner ble dermed støttet av 220 av sine 232 partifeller som ble sverget inn på torsdag.

  Blant dem som sanket stemmer var majoritetsleder Eric Cantor fra Virginia, og Allen West fra Florida, en Tea Party-yndling som tapte gjenvalg i november etter en valgkamp som kostet rundt 30 millioner dollar.

  Noen av årsakene til det lille opprøret er at Boehner terget på seg konservative republikanere etter han i desember fjernet opprørske partifeller fra komiteer i Representantenes hus. Saken ble ikke bedre etter at han for noen uker siden lanserte sin egen plan for å unngå budsjettstupet i Representantenes hus. Den såkalte «Plan B» ville blant annet ha hevet skattene for de med inntekter over en million dollar, men Boehner fikk ikke med seg nok partifeller til å vedta planen.

  Video fra Nancy Pelosis introduksjon, og Boehners tale i Representantenes hus torsdag ettermiddag:

  httpv://youtu.be/r2n_A-NjqOg

  Carl Fredrik Straumsheim
  Carl Fredrik Straumsheim
  Utdannet journalist ved University of Maryland, College Park. Har bodd i USA siden 2007.

  Les også