Etter uker med forhandlinger stemte til slutt Senatet og Representantenes hus for å unngå budsjettstupet, og for å øke skattene for de rikeste. De tok imidlertid kun tak i deler av utfordringene, noe som innebærer nye forhandlinger og avstemninger utover våren.
Kort tid etter at USA på ny traff det såkalte gjeldstaket ble det klart at Senatet hadde kommet til enighet om en plan for å unngå det mye omtalte budsjettstupet.
En sentral del av planen går imidlertid ut på å utsette forhandlingene om hva som faktisk skal kuttes, til et senere tidspunkt. De kommende forhandlingene ventes om to måneder, omtrent samtidig med at gjeldstaket må heves.
*Tirsdag kveld vedtok også Representantenes hus budsjettstup-pakken, med 257 stemmer for, og 167 mot – 37 stemmer mer enn nødvendig. 172 demokrater og 85 republikanere (deriblant John Boehner og Paul Ryan) stemte for.
Rapportene fra de unge reporterne som hadde i oppdrag å dekke forhandlingene på nyttårsaften skisserte følgende avtale i det vi nærmet oss midnatt her hjemme:
Inntektsskattesatsene som ble innført under president George W. Bush – de såkalte «Bush tax cuts» – skulle videreføres for individer som tjener mindre enn 400 000 dollar, og for familier som tjener mindre enn 450 000 dollar. Skattesatsene skulle økes fra 35 % til 39,6 % for de med høyere inntekt.
Dette var et av hovedpunktene i McConnell-Biden planen, og det var også denne pakken som til slutt ble vedtatt 89-8 av Senatet, et par timer inn i det nye året.
President Obama kan nå si at de rikeste betaler mer i skatt, noe han snakket mye om i presidentvalgkampen. Obama ønsket at skattene skulle økes for de som tjente mer enn 250 000 dollar, men måtte gå med på en høyere grense i innspurten av forhandlingene.
The American Taxpayer Relief Act of 2012, som er det velklingende og offisielle navnet på pakken, endrer også arveavgiften («death tax» blant motstanderne) fra 35 % til 40 %. Til deler av venstresidens store fortvilelse gjøres det unntak for de første fem ($) millionene.
Du leser hele teksten her:
Mat 12564
Senatet stemte altså 89-8 for denne teksten, og nå er det Representantenes hus sin tur. De åtte senatorene som stemte imot (åtte menn, deriblant tre demokrater, fem republikanere og to potensielle 2016-kandidater): Michael Bennet (D-CO), Tom Carper (D-DE), Chuck Grassley (R-IA), Tom Harkin (D-IA), Mike Lee (R-UT), Rand Paul (R-KY), Marco Rubio (R-FL) og Richard Shelby (R-AL).
Denne saken er oppdatert tirsdag morgen.