Mer

  Kongressen unngikk deler av budsjettstupet, og utsatte resten

  Etter uker med forhandlinger stemte til slutt Senatet og Representantenes hus for å unngå budsjettstupet, og for å øke skattene for de rikeste. De tok imidlertid kun tak i deler av utfordringene, noe som innebærer nye forhandlinger og avstemninger utover våren.

  Senatorene tilbragte natten på jobb, og stemte tilslutt for en pakke som unngår budsjettstupet. Foto: ktgeek.
  Senatorene tilbragte natten på jobb, og stemte til slutt for en pakke som unngår budsjettstupet. Foto: ktgeek.

  Kort tid etter at USA på ny traff det såkalte gjeldstaket ble det klart at Senatet hadde kommet til enighet om en plan for å unngå det mye omtalte budsjettstupet.

  En sentral del av planen går imidlertid ut på å utsette forhandlingene om hva som faktisk skal kuttes, til et senere tidspunkt. De kommende forhandlingene ventes om to måneder, omtrent samtidig med at gjeldstaket må heves.

  *Tirsdag kveld vedtok også Representantenes hus budsjettstup-pakken, med 257 stemmer for, og 167 mot – 37 stemmer mer enn nødvendig. 172 demokrater og 85 republikanere (deriblant John Boehner og Paul Ryan) stemte for.

  Rapportene fra de unge reporterne som hadde i oppdrag å dekke forhandlingene på nyttårsaften skisserte følgende avtale i det vi nærmet oss midnatt her hjemme:

  Inntektsskattesatsene som ble innført under president George W. Bush – de såkalte «Bush tax cuts» – skulle videreføres for individer som tjener mindre enn 400 000 dollar, og for familier som tjener mindre enn 450 000 dollar. Skattesatsene skulle økes fra 35 % til 39,6 % for de med høyere inntekt.

  Dette var et av hovedpunktene i McConnell-Biden planen, og det var også denne pakken som til slutt ble vedtatt 89-8 av Senatet, et par timer inn i det nye året.

  President Obama kan nå si at de rikeste betaler mer i skatt, noe han snakket mye om i presidentvalgkampen. Obama ønsket at skattene skulle økes for de som tjente mer enn 250 000 dollar, men måtte gå med på en høyere grense i innspurten av forhandlingene.

  The American Taxpayer Relief Act of 2012, som er det velklingende og offisielle navnet på pakken, endrer også arveavgiften («death tax» blant motstanderne) fra 35 % til 40 %. Til deler av venstresidens store fortvilelse gjøres det unntak for de første fem ($) millionene.

  Du leser hele teksten her:
  Mat 12564

  Senatet stemte altså 89-8 for denne teksten, og nå er det Representantenes hus sin tur. De åtte senatorene som stemte imot (åtte menn, deriblant tre demokrater, fem republikanere og to potensielle 2016-kandidater): Michael Bennet (D-CO), Tom Carper (D-DE), Chuck Grassley (R-IA), Tom Harkin (D-IA), Mike Lee (R-UT), Rand Paul (R-KY), Marco Rubio (R-FL) og Richard Shelby (R-AL).

  Denne saken er oppdatert tirsdag morgen.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også