Mer

  Status på kanten av budsjettstupet

  Politikerne i Washington, D.C. har ført USA til kanten av det såkalte budsjettstupet. Det kan se ut som om skattebiten løses, mens resten av kaka utsettes noen måneder.

  USCapitol

  Helt siden amerikanske medier begynte å skrive om «the fiscal cliff» – et begrep som etterhvert har blitt omtalt som budsjettstupet på norsk – har det blitt poengtert at politikerne som regel blir enige i tolvte time. «Det går nok bra denne gangen også,» stod det å lese mellom linjene.

  Dette momentet har imidlertid ikke vært like fremtredende i det siste, i det medias opphausing av den potensielle katastrofen USA står overfor har nådd nye høyder.

  Det som derimot stod i klartekst hele veien var at politikerne utsatte problemene vi nå står overfor med ett år i fjor høst, etter at de ikke kom til enighet. «They kicked the can down the road,» som det sies på den andre siden av Atlanteren.

  Når det gjelder forhandlingene, så ligger nå ballen i Senatet.

  Speaker of the House John Boehner (R-Ohio) fikk ikke med seg nok av sine republikanske kollegaer til å stemme igjennom sin egen «Plan B» like før jul, og Boehner har siden sagt at Representantenes hus nå avventer hva Senatet foretar seg.

  Visepresident Joe Biden har siden den tid spilt en sentral rolle som Obamas stemme i forhandlingene i Kongressens øverste kammer. Bidens gode forhold til Kentuckys Mitch McConnell (R), Senatets minoritetsleder, har vært viktig i følge rapportene.

  Innlegget fortsetter under bildet.

  MitchMcConnell
  Mitch McConnell (R-Kentucky), minoritetsleder i Senatet. Her fra spinnrommet etter visepresidentdebatten i Danville, Kentucky, 11. oktober 2012. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Biden omtales nemlig som «McConnell hviskeren», og det ser nå ut som de tidligere senatskollegaene kan ha nådd et gjennombrudd i forhandlingene.

  Det ser imidlertid ut til at håndtering av noen av problemene utsettes nok engang.

  Skatteavtale, mens resten utsettes?

  Slik det ser ut nå vil en eventuell avtale fokusere på skattesatsene, mens økningen av gjeldstaket og debatten om hva som skal kuttes utsettes i to til tre måneder.

  NBCs velinformerte Chuck Todd vektlegger nettopp dette momentet mandag ettermiddag, og vi kan dermed stå overfor nok et «budsjettstup» i mars.

  Skattene økes, men for hvem?

  Det avgjørende momentet mandag ettermiddag/kveld er først og fremst hvilke inntektsgrupper som skal fortsette å betale under skattesatsene som ble innført av president George W. Bush, og hvilke inntektsgrupper som skal betale mer.

  President Obama har tidligere stått fast på at inntektskatten skal økes for de som tjener mer enn 250 000 dollar i året. Obama har imidlertid løsnet litt på kravene den siste tiden, noe som har ført til negative reaksjoner på venstresiden.

  Tidligere i måneden signaliserte han nemlig at grensen lå på 400 000 dollar. Demokratene har senere nevnt følgende tall: Skattene skal økes for individer som tjener mer enn 400 000 dollar, og for familier som tjener mer enn 450 000 dollar.

  I Senatet har den nevnte Mitch McConnell snakket om økte skatter for individer som tjener mer enn 450 000 dollar, og for familier som tjener mer enn 550 000 dollar.

  Mandag ettermiddag rapporterer CNNs Jessica Yellin om at Biden og McConnell ser ut til å ha kommet til en enighet om disse tallene.*

  Det avgjørende momentet er selvsagt hva demokratene (med majoritetsleder Harry Reid i spissen) og McConnells senatskollegaer går med på, for ikke å snakke om hva Boehner kan klare å presse igjennom i Representantenes hus, der republikanerne har flertallet.

  Fristen for å komme til enighet går ut klokken 06.00 tirsdag morgen norsk tid, i det amerikanere går inn i det nye året.

  Interessert i å følge saken utover kvelden? Da kan du begynne på C-SPAN sine fiscal cliff-sider, eller på Huffington Post sin liveblogg.

  Godt nytt år!

  * Noen timer senere (20:00 norsk tid) kommer det derimot meget sterke signaler om at det er demokratenes seneste forslag som gjelder: Skattene skal økes for individer som tjener mer enn 400 000 dollar, og for familier som tjener mer enn 450 000 dollar. Denne delen skal være i boks, mens det er andre ting som fortsatt må avklares.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også