Mer

  Hawaii: Fjorten vil bli senator

  Hanabusa Schatz
  Hanabusa og Schatz anses som de største favorittene.

  Det Demokratiske partiet på Hawaii har offentliggjort listen over alle som har søkt om å bli nominert til å erstatte avdøde senator Daniel Inouye. Listen inneholder 14 navn i alt. Partiledelsen møtes onsdag morgen, klokken 8 lokal tid. Hver kandidat vil få to minutter til å presentere seg, og det vil ikke bli anledning til å komme med spørsmål eller støtteinnlegg.

  De tre navnene med størst oppslutning forventes å bli oversendt til guvernør Abercrombie før kl. 12, og guvernøren har signalisert at avgjørelsen kan komme allerede i løpet av onsdag ettermiddag. Hawaii ligger 12 11 timer etter norsk tid, dvs. at vi tidligst har et navn natt til torsdag.

  Honolulu Civil Beat har en oversikt over de som skal plukke ut de tre navnene. Les også min oppsummering fra mandag.

  De fjorten kandidatene er:

  Ed Case, tidligere kongressmann (2003-7).
  Will Espero, delstatssenator.
  Tulsi Gabbard, nyvalgt kongresskvinne (skal tiltrå i januar).
  Tony Gill, advokat delstatssenator.
  Antonio Gimbernat, veteran.
  Colleen Hanabusa, kongresskvinne siden 2011.
  Timothy Hogan, advokat.
  Esther Kiaaina, nestleder for delstatens departement for naturressurser.
  Donna Mercado Kim, delstatssenator.
  Kurt Lajala, veteran.
  Blake Oshiro, visestabssjef for guvernør Abercrombie.
  Brian Schatz, viseguvernør.
  David Tarnas, lobbyist.
  Earl Winfree, pilot.

  Oppdatert 26.12: Partistyret i det Demokratiske partiet på Hawaii er nå samlet for å diskutere hvem de skal nominere som erstattere for avdøde senator Daniel Inouye. Ifølge kilder nær guvernøren, anses nå viseguvernør Brian Schatz som en mer sannsynlig etterfølger enn kongresskvinne Hanabusa. For det første står Schatz guvernøren mye nærmere enn hva Hanabusa gjør, for det andre er han over tyve år yngre, og for det tredje er mange redde for at en Republikaner vil vinne suppleringsvalget som vil komme i det 1. kongressdistriktet dersom Hanabusa gis senatsjobben.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også