Mer

  Hawaii: Trøbbel i paradis?

  Abercrombie De fleste analytikere (herunder undertegnede) har tatt det for gitt at guvernør Abercrombie ville oppnevne kongresskvinne Colleen Hanabusa til å erstatte avdøde senator Inouye. Ved siden av det faktum at Hanabusa er den mest erfarne av øygruppens to representanter i den kommende kongressen (den andre ble valgt nå i år), skrev Inouye et brev på sin dødsdag, der han ba Abercrombie foreta oppnevelsen. Lang fartstid har alltid vært en viktig faktor på Hawaii, og Inouye var ekstremt populær, så hvorfor skulle Abercrombie velge noen andre?

  To journalister i Honolulu Civil Beat har imidlertid en litt annen oppfatning av hva som foregår på Hawaii. De poengterer at Abercrombie trolig ikke står Hanabusa særlig nær, og at han selv har preferanser i retning viseguvernør Schatz, stabsnestleder Oshiro eller til og med tidligere kongressmann Case, som han satt sammen med i Huset i fire år. At Inouye skrev brevet er i seg selv et uttrykk for usikkerhet, og et klart forsøk på å sette offentlig press på guvernøren, mener de. Selv om Abercrombie respekterte senatoren var de to ikke venner, og Inouye støttet tidligere Honolulu-borgermester Mufi Hannemann i det demokratiske primærvalget til guvernørembetet i 2010.

  Nå som Inouye er død og den andre senatoren, Daniel Akaka snart skal gå av, er Abercrombie den ledende Demokraten på Hawaii, og dersom han ønsker å sette sitt preg på delegasjonen i DC er dette den ene muligheten han har. Både Oshiro og Schatz er i 40-årene, mens Hanabusa er 61. De to førstnevnte har derfor muligheten til å sitte lengre, og opparbeide seg senioritet i senatet. Det må være en tung faktor, særlig siden Maize Hirono, som ble valgt for å erstatte Akaka, er 65.

  Til sist kommer det faktum at Abercrombie har et rykte som noe av en «løs kanon», og derfor kan komme til å foreta disposisjoner etter helt andre kriterier enn de diskutert ovenfor. Han er dessuten i prinsippet oppe til gjenvalg i 2014, men kommer til å være 76 på valgdagen, så det er høyst usikkert om han ønsker å stille igjen. I så fall trenger han ikke ta hensyn til hva partiapparatet eller opinionen mener.

  Partimøtet som skal nominere de tre navnene han kan velge fra, var opprinnelig berammet til fredag 28. desember, men er skjøvet frem til onsdag 26. Dersom partiet plukker Hanabusa og to noksagter vil løpet være kjørt. Tidligere kongressmann Case har imidlertid meldt seg på, og skulle Schatz og/eller Oshiro også melde seg som kandidater kan Abercrombies avgjørelse bli mer spennende enn antatt.

  Oppdatert 25.12: Viseguvernør Schatz meldte seg på allerede fredag. Den nyvalgte kongressrepresentanten Tulsi Gabbard meldte seg på mandag, lokal tid.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også