Mer

  Senator Inouye er død

  Inouye Senator Daniel Inouye (D) fra Hawaii er død, 88 år gammel, melder lokalavisen Honolulu Star Advertiser. Dødsårsaken oppgis å være uspesifiserte pusteproblemer, et medisinsk problem han ble lagt inn på sykehus for den 9. desember. Inouye var president pro tempore i senatet, som den lengst sittende senator for flertallspartiet; han tiltrådte som senator helt tilbake i januar 1963 og før det satt han i Huset fra Hawaii ble en delstat i 1959. Vervet «president pro tempore», som er nummer tre i presidentrekken etter visepresident og Speaker i Huset, tilfaller nå Patrick Leahy fra Vermont.

  Hawaiis Demokratiske guvernør, Neil Abercrombie må nå utnevne en erstatter for Inouye frem til november 2014, da dette setet uansett ville vært på valg, deretter blir det valg for en ordinær seksårsperiode i 2016. Abercrombie vil få en liste på tre navn fra det Demokratiske partiet på øygruppen, som han så må velge fra.

  Oppdatert: Inouye sendte rett før sin død et brev til guvernør Abercrombie, der han ba guvernøren oppnevne kongresskvinne Colleen Hanabusa (1. distrikt) til senatet.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også