Mer

  Lieberman: Avskaff valgmannskollegiet

  lieberman Connecticuts avtroppende senator, Joe Lieberman (D) ønsker å avskaffe valgmannskollegiet og gå over til valg der folkeflertallet avgjør. I tillegg vil Lieberman, som har sittet fire perioder i senatet, innføre begrensninger på hvor lenge man kan være senator – såkalte term limits. Lieberman var visepresidentkandidat for Al Gore ved valget i 2000, og de to fikk over en halv million flere stemmer enn Bush/Cheney, som imidlertid tok et flertall av valgmannsstemmene.

  Også på Republikansk side er det nå bevegelse i spørsmålet om valgmenn, men her er det et annet forslag i emning. I flere stater som går Demokratisk i presidentvalg, men der lokalpolitikken styres av Republikanerne, foregår det nemlig forsøk på å endre måten man deler ut valgmenn. De Republikanske forslagene går ut på å fordele valgmenn etter hvem som vinner i de enkelte 435 kongressdistriktene, der de to siste valgmennene går til den som vinner staten. I dag har 48 delstater pluss Washington DC en ordning der vinneren tar alt; kun Maine og Nebraska fordeler valgmenn etter den modellen Republikanerne nå legger opp til.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også