Mer

  Suppleringsvalg i Massachusetts?

  kerry Det ryktes i flere amerikanske medier at president Obama har bestemt seg for hvem han vil nominere som Hillary Clintons arvtager i utenriksdepartementet: John Kerry; senator fra Massachusetts og Demokratenes kandidat ved presidentvalget i 2004. Det er ingen hemmelighet at Kerry, som har ledet utenrikskomiteen i senatet i flere år, sikler på jobben. Flere fremtredende Republikanere har allerede gitt sin støtte til en slik utnevnelse, og nærmest garantert en hurtig og sikker bekreftelse fra senatet (som må gi sin tilslutning til alle regjeringsutnevnelser).

  Dersom Kerry blir utnevnt, er det opp til guvernør Deval Patrick (D) å utnevne en erstatter, samt utlyse et suppleringsvalg 160-180 145-160 dager etter at senatssetet er erklært ledig. Det betyr igjen at vi kan vente et senatsvalg i delstaten engang i mai, evt. i juni måned, avhengig av den eksakte dato for Kerrys avgang. Seks uker før dette suppleringsvalget blir det primærvalg (om nødvendig). Etter suppleringsvalget blir vinneren sittende som senator frem til januar 2015, når embetsperioden utløper. Det ordinære valget for en normal seksårsperiode for dette setet er uansett i november 2014.

  Lesere med stor interesse for amerikansk politikk husker muligens hva som skjedde sist gang et senatssete ble ledig i Massachusetts. Senatets nest lengst sittende medlem, Ted Kennedy døde i 2009, og det ble utlyst suppleringsvalg for januar 2010. Dette valget ble ganske sensasjonelt vunnet av daværende delstatssenator Scott Brown, en moderat Republikaner. Demokratene nominerte justisminister Martha Coakley, etter et primærvalg der også en kongressrepresentant og to mindre kjente rikinger deltok. Faktorer som ble trukket frem for å forklare Republikanernes seier var bl.a. den upopulære helsereformen, den lave valgdeltagelsen og forskjellen i kandidatenes personlighet og kampanjestil.

  Ved valget i 2012 tapte Brown for professor Elizabeth Warren, som var en langt mer aktiv kandidat enn Coakley hadde vært. I tillegg lokket presidentvalget langt flere Demokrater til stemmeurnene denne gangen. Dersom Republikanerne igjen skulle stille med Brown i et suppleringsvalg, vil han i utgangspunktet være favoritt; da han tapte i forrige måned hadde han fortsatt gode tall for «job aproval». Det kan imidlertid tenkes at Brown er mer interessert i å stille til guvernør i 2014, og derfor vil avslå. I så fall kan Republikanerne komme til å grave frem en av sine gamle helter i delstaten: Tidligere guvernør (1991-97) og senatskandidat (1996) William Weld, som gikk av for å bli ambassadør for Clintonadministrasjonen – en jobb han imidlertid aldri fikk. Han har senere stort sett hatt sitt profesjonelle virke i New York, der han dessuten var tapende kandidat til den Republikanske guvernørnominasjonen i 2006.

  På Demokratisk side er det flere potensielle kandidater. Delstatens justisminister Martha Coakley kan komme til å stille igjen, i tillegg er viseguvernør Tim Murray og finansminister Steve Grossman aktuelle; de to sistnevnte er dog antatt å være mer interesserte i guvernørvalget. Dessuten er det flere tidligere og nåværende medlemmer av Huset som sikkert kan tenke seg å gå for opprykk – representantene Michael Capuano (som prøvde seg forrige gang), Ed Markey og tidligere representant Marty Meehan nevnes hyppig. Et navn som nevnes som «placeholder» er Vicki Kennedy, enken etter Ted. Det ventes imidlertid ikke at Deval vil utnevne seg selv; ifølge ryktene er han mer interessert i en jobb i Obamaadministrasjonen. I så fall kan vi sikkert også utelukke Murray, siden han da vil rykke opp til guvernørembetet.

  Oppdatert 17.12: Også tidligere guvernør og presidentkandidat i 1988, Michael Dukakis er aktuell som en «placeholder»-oppnevnelse, melder The Hill.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også