Mer

  16. desember, sekstende luke

  Sekstende luke i julekalenderen: På blåbærfarm med Sarah Palin.

  Snaut fire år etter at Sarah Palin ble intro­du­sert som John McCains vise­pre­si­dent­kan­didat ser­verte hun grillmat og drev valg­kamp for den repub­li­kanske senatskan­di­daten Sarah Ste­elman på en blå­bær­farm i Missouri.

  Etter valg­ne­der­laget i november 2008 — og etter å ha trukket seg fra guver­nør­em­betet i juli 2009 — begynte Palin på en ny fase i kar­rieren.

  Hun ga ut to bøker, fikk sin egen TV-serie (“Sarah Palins Alaska”), og i august 2011 dro hun til the Iowa State Fair – dagen før straw pollen i Ames, Iowa.

  Hun søkte opp­merk­somhet, og fikk det. Undertegnede havnet som linselus i en video som fikk de fleste til å snakke om det som fikk tabloidjournalister til å sikle: Muligheten for at Palin kom til å stille som presidentkandidat.

  Et år etter kjempet den tid­li­gere (delstats)finansministeren Sarah Ste­elman mot John Brunner og kon­gress­mannen Todd Akin om å bli Missouri-senator Claire McCa­skills repub­li­kanske utfordrer i november.

  Palin dro til Missouri med følgende utgangspunkt: Hun hadde støttet tre andre repub­li­kanske senatskan­di­dater som senere vant sitt pri­mær­valg som out­si­dere (Deb Fischer i Nebraska, Richard Mour­dock i Indiana, og Ted Cruz i Texas — samt Utah-senator Orrin Hatch).

  Palin satset på at Sarah Ste­elman skulle bli den fjerde/femte i rekken, og serverte BBQ-mat i solsteken på grensa mellom Kansas og Missouri for å oppnå akkurat det.

  “Har du fått spist enda?” spurte jeg Palin, da det omsider blir min tur i køen. Hun hadde ser­vert mat og posert på bilder i over en time i strekk.

  “Ikke enda,” svarer hun. “Vi skal spise på Chic-fil-A etterpå!”*

  “Ligger det en Chic-fil-A res­tau­rant i nær­heten?” spør jeg.

  Palin snur seg mot mannen Todd — en gang omtalt som ‘The First Dude’ — som svarer med et stort spørsmålstegn.

  “Hva heter du?” spør der­etter Palin. “Are” svarer jeg, og får nok et spørs­måls­tegn tilbake.

  Fire måneder senere er Steelman allerede glemt av de fleste, for det var nemlig en mann med navn Todd Akin som vant primærvalget. Og han leser du mer om i morgen.

  * Lurer du på hvorfor Palin snakket om Chic-fil-A?

  Dette er sekstende inn­legg i vår kom­bi­nerte jule­ka­lender og årskavalkade.

  Redaksjonen
  Redaksjonen
  Amerikansk politikk - på norsk! Opprettet i 2010 med mål om å levere en balansert og faktabasert dekning av amerikansk politikk.

  Les også