Mer

  Susan Rice ber Obama om å vurdere andre til utenriksposten

  FN-ambassadør Susan Rice, lenge ansett som favoritten til å overta som utenriksminister etter Hillary Clinton, har bedt presidenten om å vurdere andre kandidater til jobben. Republikanernes aksjon mot Rice har lykkes.

  FN-ambassadør Susan Rice og president Barack Obama, her i forbindelse med en minnestund for FN-personell som omkom i Irak. New York City, september 2009. (Official White House photo by Pete Souza).

  «Hvis jeg blir nominert,» skriver Rice, «er jeg overbevist om at prosedyrene [i Senatet] vil bli langvarige, forstyrrende og kostbare [politisk sett] – både for deg og våre presserende nasjonale og internasjonale prioriteringer.»

  «Det kompromisset har landet rett og slett ikke råd til,» fortsetter hun i sin begrunnelse til presidenten om hvorfor Obama bør se seg etter andre til utenriksjobben.

  Utsendt fra Det hvite hus

  Som vi har skrevet om tidligere her på AmerikanskPolitikk.no har Susan Rice (48) blitt kritisert fra flere ledende republikanere for sine uttalelser i etterkant av angrepet mot Det amerikanske konsulatet i Benghazi, Libya, den 11. september.

  Hun ble sendt fra Det hvite hus for å tale administrasjonens sak på søndagsshowene etter angrepet, og Rice gjentok den gang talepunktene hun hadde fått utdelt. Hun snakket blant annet om demonstrasjoner som følge av en kontroversiell YouTube-film i sin omtale av hva som forårsaket drapet på fire amerikanere. Det kom senere fram at det var snakk om et terrorangrep.

  Valgkampsak

  Mitt Romney forsøkte å utnytte uttalelsene til sin egen fordel i valgkampen, men uten hell. Romneykampanjen var fullt klar over at saken engasjerte mange republikanske velgere, men kandidaten snublet i omtalen av hendelsen i den andre presidentdebatten.

  Jeg fikk også med meg hvordan saken engasjerte deler av den republikanske grasrota tidligere i høst. Med presseakkrediteringen rundt halsen ble jeg – ettersom jeg åpenbart tilhørte en liberal og demokratisk-lenende østkystavis – flere ganger beskyldt for å dysse ned saken av velgere på valgkamparrangementer i Ohio og Iowa.

  «Hvorfor skriver du ikke om Benghazi!? Gjør jobben din!»

  Prøvde å blidggjøre kritikerne

  Etterhvert prøvde også Susan Rice å blidggjøre de mest høylytte kritikerne i senatets utenrikskomité, men John McCain (R-AZ), Lindsey Graham (R-SC), Kelly Ayotte (R-NH) og Susan Collins (R-ME) lot seg ikke imponere. De gikk isteden rett til den ventende pressen etter møtene med Rice, og fortsatte kritikken.

  Torsdag informerte Rice om at hun ikke lenger ønsker å bli vurdert til utenriksposten, og fredag formiddag møter hun president Obama i Det hvite hus.

  Det ryktes at hun muligens havner i posten som Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver, en stilling som i motsetning til utenriksposten ikke må godkjennes av Senatet.

  Om ikke Rice, Kerry?

  Massachusetts-senator John Kerry er nå en av favorittene til å overta etter Clinton, noe som isåfall byr på gode nyheter for den utgående Massachusetts-senatoren Scott Brown. Han øyner nemlig spesialvalg i Massachusetts og nye muligheter dersom Obama velger Kerry.

  Med det sagt så har ikke Obama-administrasjonen håndtert Rice-saken på en overbevisende måte. Torsdagens nyheter er å anse som et lite nederlag for presidenten, og en skalp for de mest høylytte kritikerne.

  Den 30. november skrev vi om «aksjonen mot Susan Rice», og aksjonen lykkes.

  Rice slapp nyheten på NBCs «Rock Center» med Brian Williams (video nedenfor), og har begrunnet avgjørelsen i dagens Washington Post.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også