Mer

  Haley velger Scott?

  Tim Scott Spekulasjonene går nå høyt om at South Carolinas guvernør Nikki Haley (R) kommer til å utnevne kongressmann Tim Scott (R) til å ta over for senator Jim DeMint(R), som går av i begynnelsen av januar for å overta presidentjobben i tenketanken Heritage. Haley har i dag uttalt at hun ikke kommer til å utnevne en «placeholder», dvs en person som bare skal sitte frem til neste valg, uten egne ambisjoner utover den perioden. I tillegg har guvernøren tillyst en pressekonferanse tirsdag kl.12:00 lokal tid (18:00 norsk tid) i Charleston, som ligger i Tim Scotts kongressdistrikt.

  Scott ble første gang valgt i 2010, men har markert seg som en konservativ politiker med klare ambisjoner om å klatre i systemet, og det vakte en viss oppsikt da han ble plassert i Husets finanskomite («Ways and Means»), noe som forholdsvis sjelden skjer med nyvalgte representanter. Han er godt likt både blant Tea Partyerne og mer tradisjonelt konservative, og anses for noe mer omgjengelig og polert enn en del andre sterkt høyrevridde Republikanere i Huset. Scott har tidligere gitt uttrykk for at han er interessert i senatet, men hadde nok tenkt seg å stille til dette setet når DeMint gikk av i 2016, slik han opprinnelig sa han skulle. Nå kan altså forfremmelsen komme mye tidligere.

  Dersom Scott skulle bli utnevnt til senatet, vil det bli utlyst nyvalg i det 1. kongressdistrikt i South Carolina. Dette er et solid konservativt sete, så den som vinner den Republikanske nominasjonen vil nok i praksis være klar for kongressen.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også