Mer

  8. desember, åttende luke

  Åttende luke i julekalenderen: Barack Obama sparker igang valgkampen.

  Pre­si­dent Barack Obama sparket igang valg­kampen med brask og bram på Ohio State Uni­ver­sity, i Columbus, Ohio, 5. mai 2012. Foto: Are Tåg­vold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Den 5. mai sparket president Barack Obama igang valgkampen med arran­ge­menter i to av høs­tens vippe­stater: Ohio og Vir­ginia.

  Da Obama inntar podiet på Ohio State University i Columbus, Ohio, møtes han av et blitsregn fra 14.000 entusiastiske tilhengere, i et lokale som rommer 20.000.

  Obamas gjenvalgskampanje sparkes i gang dagen etter publiseringen av arbeidsledighetstallene for april. Ledigheten gikk ned fra 8,2 til 8,1 %. Men de dresskledde rådgiverne som står til venstre for scenen i Schottenstein-senteret har ikke noe å feire av den grunn. Det er også budskapet på forsiden av lørdagsutgaven av The Columbus Dispatch: ”Jobbtallene speiler ikke håp,” lyder overskriften. ”En måned med lavere jobbvekst kunne vært et unntak. To måneder vitner om en bekymringsverdig trend: Økonomien kan være i ferd med å snuble igjen,” står det videre.

  Men det er ikke noe snublende over presidenten, som har blitt introdusert av en tidligere senator, en tidligere guvernør, en sittende senator, og til slutt kona Michelle. Ikledd lysebrune dressbukser og med oppbrettede skjorteermer virker det som om han har savnet valgkampen. Men presidenten har blitt gråere i håret siden sist, og han må av og til myse for å lese talen på teleprompterne.

  Fortsatt håp og forandring
  Området foran podiet er fylt opp av folk med ”Yes We Can”, og ”Yes We Can Do It Again In 2012”-t-skjorter. I likhet med resten av publikum avbryter de presidenten med jevne mellomrom. De holder fire fingre i været, og gjentar det lengstlevende mottoet i amerikansk politikk igjen og igjen: ”Four More Years! Four More Years!”

  ”Vi har vært igjennom for mye til å snu nå,” sier Obama. ”Vi har kommet for langt til å gi slipp på forandringen vi har kjempet for de siste årene. … Vi må bevege oss framover, til framtiden vi så for oss i 2008.”

  Før Obama tok podiet fikk publikum se denne filmen på storskjerm:

  httpv://youtu.be/1WbQe-wVK9E

  Dette er åttende inn­legg i vår kom­bi­nerte jule­ka­lender og årskavalkade.

  Redaksjonen
  Redaksjonen
  Amerikansk politikk - på norsk! Opprettet i 2010 med mål om å levere en balansert og faktabasert dekning av amerikansk politikk.

  Les også