Mer

  Senator Jim DeMint trekker seg, og blir leder av Heritage Foundation

  South Carolina-senator Jim DeMint, som ikke er oppe til gjenvalg før i 2016, overrasket alle da han annonserte at han trekker seg som senator torsdag morgen. Den konservative senatoren blir isteden leder av Heritage Foundation.

  South Carolinas Jim DeMint. Foto: Gage Skidmore.

  DeMint (61) representerte South Carolinas 4. distrikt fra 1999 til 2005, da han tok steget opp til det øverste kammeret i Kongressen. Han vant gjenvalg til Senatet i 2010, og var samtidig en av Florida-senator Marco Rubios tidligste og sterkeste støttespillere.

  DeMint har nytt rollen som den mest konservative senatoren i flere år, og ga en liten forsmak på sin fremtidige rolle i fjor høst.

  I september 2011 arrangerte han nemlig «The Palmetto Freedom Forum» i hjemstaten South Carolina, 16 måneder før sørstatens primærvalg. Michele Bach­mann, Herman Cain, Newt Gingrich, Ron Paul og Mitt Romney deltok, og DeMints spørsmål skulle belyse om kandidatene var konservative nok eller ei.

  Torsdag annonserte DeMint at han trekker seg som senator, og at han tar over ledelsen av Heritage Foundation, en meget konservativ tankesmie i Washington, D.C. Heritage jobber for å trekke ame­ri­kansk poli­tikk mot høyre. DeMint vil dermed kunne spille en enda mer prominent rolle i nominasjonsprosessen i 2016, da han blir en meget ettertraktet støttespiller for de ulike kandidatene.

  DeMint forklarte avgjørelsen på følgende måte torsdag morgen:

  “This is a critical time for America and there is no organization in the country, in fact, the world, that is better positioned to convince the American people that the conservative policies that The Heritage Foundation has developed over the years are the solutions to the problems that we face as a nation. … I honestly believe I can do a lot more on the outside than I can on the inside.”

  Det overraskende trekket retter søkelyset mot South Carolina-guvernør Nikki Haley (R), som får i oppgave å utnevne DeMints etterfølger for de neste to årene.

  Den fremadstormende kongressmannen Tim Scott (R-SC), som er likt av de fleste innen den konservative koalisjonen, er den store favoritten (Haley kan for øvrig utnevne seg selv dersom hun ønsker det). Scott vil isåfall bli den eneste nåværende afroamerikanske senatoren, og den første svarte republikanske senatoren siden 1970-tallet.

  DeMints avgjørelse sørger i tillegg for at Heritage kan komme til å spille en mer prominent rolle i de kommende årene. Du ser introduksjonen av Jim DeMint som tankesmiens nye leder her:

  httpv://youtu.be/Akvq5_Ple2o

  Hilde Eliassen Restad deltok på fjorårets medlemsmøte, og du leser reportasjen hennes «Dick Cheney og meg» her: Del 1, Del 2, Del 3.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også