Mer

  DeMint går av!

  DeMint Bombe fra Wall Street Journal i dag – den Republikanske senatoren Jim DeMint vil gå av i januar for å ta over presidentjobben i den kjente tenketanken Heritage Foundation, som har et budsjett på over 80 millioner dollar og er en av de mest toneangivende, konservative intellektuelle miljøene i USA. DeMint er på sin side en av de mest innflytelserike politikere på høyresiden, med gode forbindelser både til Tea Party-bevegelsen og mer tradisjonelle kristenkonservative grupper.

  Dette setet skulle vært på valg i 2016,og DeMint hadde allerede annonsert at han ikke ville stille igjen (han har for øvrig også utelukket at han vil stille til president i 2016). Nå må den Republikanske guvernøren Nikki Haley utnevne en erstatter som skal sitte frem til november 2014, hvor det blir et suppleringsvalg for de to siste årene av seksårsperioden. Haley kan velge å utnevne en «placeholder», dvs en solid Republikaner uten interesse for å stille igjen og dermed overlate hele primærvalget i 2014 til velgerne eller hun kan velge en aktiv politiker, f.eks. fra delstatens seks Republikanske kongressdistrikter. Med tanke på Haleys mange konflikter med delstatsforsamlingen, skal det heller ikke utelukkes at hun utnevner seg selv; spekulasjonene går allerede høyt.

  Nå som det vil stå TO senatsseter på valg i delstaten i 2014, puster trolig den andre senatoren, Republikaneren Graham Lindsey litt lettere. Det har vært spekulert i at han ville bli utsatt for en mer konservativ utfordrer i primærvalget, noe som selvsagt fortsatt kan skje, men nå har de konservative et nytt sete å stille i.

  Oppdatert: Nikki Haley har nå avklart at hun ikke kommer til å oppnevne seg selv.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også