Mer

  Mead Treadwell danner «studiekomite»

  Treadwell Mead Treadwell, den Republikanske viseguvernøren i Alaska, vil nedsette en såkalt «studiekomite» for å se på muligheten for å stille til Senatet i 2014. Dette er den type formelle trekk amerikanske politikere gjør før de offisielt erklærer sine kandidaturer, og som oftest er det en formalitet. Setet innehas i dag av Demokraten Mark Begich, som vant med syltynn margin mot daværende senator Ted Stevens, som var under etterforskning mens valget pågikk. Republikanerne anser det som kanskje den beste muligheten de har til å ta erobre en plass om to år.

  Treadwell vant nominasjonsvalget til viseguvernør i 2010, etter en lang karriere i oljebransjen. Han har også vært leder av den føderale forskningskommisjonen for Arktis. Han blir ganske sikkert ikke den eneste kandidaten i denne Republikanske staten, men stiller muligens med et lite favorittstempel mot potensielle motkandidater i eget parti. Hensikten med å annonsere såpass tidlig (som Rounds i South Dakota) er selvsagt å spikre fast nok støtte til å skremme vekk så mange interne trusler som mulig. Det kan derfor meget vel tenkes at Treadwell blir establishment-kandidaten for 2014, men jeg vil ikke på noen måte utelukke at Tea Party-fløyen fremmer andre, mer konservative kandidater.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også