Mer

  Måling: Boustany med solid ledelse

  Charles Boustany
  Charles Boustany

  Lørdag 8. desember avholder Lousisiana andre runde av sitt kongressvalg. Delstaten har noen av de særeste valglovene i USA, og en av bestemmelsene er at alle som vil stille i et kongressrace stiller sammen i et primærvalg, som avholdes samme dag som (nesten) alle andre stater har ordinære kongressvalg i begynnelsen av november. Dersom ingen av kandidatene i dette primærvalget tar over 50%, går de to med flest stemmer til en andre runde i desember (et slikt valg kalles «jungle primary» i USA). I 2012 var det bare ett valg som ikke ble avgjort i november, og det fant sted i det 3. kongressdistriktet.

  Bakgrunnen for dette distriktet var at Louisiana (mye pga ettervirkningene etter orkanen Katrina) mistet et mandat i forbindelse med folketellingen i 2010. Delstatsforsamlingen måtte altså fjerne et distrikt, og valgte å splitte opp setet til den ferskeste representanten, Republikaneren Jeff Landry. Han ble tegnet inn i et distrikt der de fleste velgerne tidligere hadde stemt inn en annen Republikaner, representant Charles Boustany. Politisk er det ikke stor forskjell på dem, men Landry har en mer aggressiv og høylytt stil, og stor støtte blant lokale Tea Party-aktivister. Boustany nevnes på sin side som en mulig kandidat til Senatet i 2014, mot Demokraten Mary Landrieu.

  Den moderate høyrebloggen Red Racing Horses har nå målt racet, og finner at Boustany har støtte fra 51% av velgerne, mens Landry har støtte fra 33%. Målingen er tatt opp fra tirsdag til torsdag i forrige uke og har en feilmargin på 5%. Dette resultatet er i tråd med hva de fleste eksperter tror om dette racet. Det skal også nevnes at den Demokratiske kandidaten i distriktet, Ron Richard (som kom på tredje plass), har gått ut med støtte til Boustany. Dette er dog et valg som foregår i desember, på et tidspunkt hvor de fleste velgere er lei politikk, så jeg vil ikke utelukke at marginene blir mindre; Landry har tross alt relativt mer støtte blant de mest konservative velgerne, som trolig kan forventes å stille opp mer enn andre velgere i desember.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også