Mer

  Aksjonen mot Susan Rice

  WASHINGTON, D.C.: Det meste handlet om Susan Rice på Capitol Hill denne uken. FN-ambassadøren er favoritt til å ta over som utenriksminister, men uttalelsene hennes om hva som skjedde i Benghazi skaper hodebry.

  FN-ambassadør Susan Rice (i midten) og president Barack Obama, her i forbindelse med en minnestund for FN-personell som omkom i Irak. New York City, september 2009. (Official White House photo by Pete Souza).

  Til tross for at et omfattende og langvarig 2012 nærmer seg slutten, er kurven på det politiske aktivitetsnivået langt fra dalende i hovedstaden. Samtidig som president Obama og kongressens ledere jobber på spreng for å unngå det kommende gjelds- og skattestupet, har politikere og journalister de siste dagene rettet søkelyset mot FN-ambassadøren Susan Rice.

  Årsaken til at det er nettopp Rice som er i det politiske USAs søkelys er todelt. FN-ambassadøren blir fra flere hold spådd til å bli Hillary Clintons etterfølger som utenriksminister. Det som kompliserer det hele er imidlertid uttalelsene hun kom med i kjølvannet av angrepet på det amerikanske konsulatet i Benghazi i september, som tok livet av fire amerikanere.

  – Spontanreaksjon og ikke planlagt

  Hendelsene i Benghazi den 11. september i år endte som kjent med at USAs Libya-ambassadør mistet livet. Obama-administrasjonens uttalelser til pressen i dagene og ukene som fulgte har tidvis vært heftig debattert, noe også Romney-leiren forsøkte å utnytte i valgkampen.

  Kort tid etter angrepet var FN-ambassadør Rice gjest på ABCs søndagsshow ”This Week”. Her ble hun spurt om hva man foreløpig visste om bakgrunnen for angrepene, noe hun besvarte på en måte som bevæpnet flere av Washingtons krasseste tunger:

  ”Basert på den kunnskapen vi har i dag, kan det se ut som om dette var et spontant – ikke overlagt – svar på hva som skjedde tidligere i Kairo. Her ble det noen timer tidligere gjennomført en voldsom protest som en reaksjon på denne svært støtende videoen som har blitt publisert,” sa Rice.

  Hun fulgte videre opp ved å påpeke at det kunne virke som at de relativt få aksjonistene ved konsulatet i Benghazi hadde som mål å gjennomføre en lignende protest som den som hadde funnet sted i Kairo.

  ”Etter hvert som dette utviklet seg, kan situasjonen se ut til å ha blitt kapret, la oss si av noen enkelte klynger av ekstremister. Disse kom med tyngre våpen, våpen som du vet – i kjølvannet av revolusjonen i Libya – er ganske tilgjengelige, før det hele eskalerte.”

  Rice gjorde flere lignende intervjuer, og dukket blant annet opp i CBS’ søndagsshow ”Face the Nation” samme dag. Også her ble spørsmålene besvart på samme måte, men Schieffer gikk derimot lenger, og stilte spørsmål om det kunne være planlagte terrorhandlinger, potensielt med involvering fra al-Qaida. Disse spørsmålene ble besvart ved at det ikke fantes foreløpige bevis på slike ting, og at det var noe man måtte undersøke nærmere før det gikk an å uttale seg om nettopp dette.

  McCain: – Vil gjøre alt som står i min makt

  Kommentarene, som til tross for å være forsiktige antakelser, viste seg å være feilaktige. I etterkant har det også kommet frem at Obama-administrasjonen hadde mottatt informasjon som antydet at angrepet mot konsulatet var planlagt.

  Etter at Obama først kom seg helskinnet gjennom Benghazi-kritikken i valgkampens siste måneder, er det nå altså Susan Rice sin tur. Hun tok selv initiativ til å møte noen av sine mest høylytte kritikere i Senatet denne uken. Rice møtte blant andre John McCain (R-AZ), Lindsey Graham (R-SC), Kelly Ayotte (R-NH) og Susan Collins (R-ME).

  Kritikerne hevder at Rice misledet det amerikanske folk i et forsøk på å hjelpe Obama i valgkampen. Hun har også blitt et slags symbol på hva flere republikanere på Capitol Hill mener var galt ved Obamas håndtering av hendelsene den 11. september. Timingen på oppstyret henger også sammen med sjansene for Rice skal ta over roret i utenriksdepartementet. Kritikerne vet de vil få bred mediadekning.

  For drøye to uker siden fortalte John McCain, i et intervju med Fox News, at han vil blokkere en eventuell utnevnelse av Rice.

  ”Jeg vil gjøre alt som står i min makt for å blokkere henne fra å bli USAs utenriksminister. Hun har bevist at hun enten ikke forstår- eller at hun ikke er villig til å akseptere de synlige bevisene. Fem dager etter [hendelsene i Benghazi] hersket det ingen tvil om hva dette angrepet var eller hvorfor det skjedde,” uttalte McCain.

  – Ekstraordinær

  Rices sjef, president Barack Obama, forsvarte henne nok engang på torsdag.

  På spørsmål om hva presidenten syntes om behandlingen hun fikk på ”the hill”, uttalte han at ”Susan Rice er ekstraordinær. Jeg kunne ikke vært mer stolt over jobben hun har gjort i FN.”

  Obama har også gjort det klart at om noen skal stilles til ansvar for forvirringen rundt administrasjonens kommunikasjon, så er det ham, og ikke Rice.

  Mens det blåser rundt Rice, trekkes også Massachusetts-senator John Kerry inn i bildet. Det florerer rykter om hans kandidatur som enten utenriks- eller forsvarsminister, selv om Washington Post tidligere i november kunne melde om at ”det nesten er sikkert” at det er Rice som vil bli foreslått som ny utenriksminister.

  Dersom Obama derimot skulle ende opp med å nominere John Kerry som Hillary Clintons etterfølger, vil dette være en langt mer populær beslutning blant republikanerne.

  Etter onsdagens møte uttalte Maine-senator Susan Collins at ”Kerry ville vært en utmerket utnevnelse, og han ville enkelt blitt godkjent av mine kolleger.”

  Om så skulle skje, vil det bane vei for at det blir avholdt et spesialvalg i Massachusetts, delstaten Kerry representerer i Senatet. Dette vil gi Senator Scott Brown (R-MA), som tapte gjenvalgskampen mot demokraten Elizabeth Warren 6. november, en gyllen mulighet til å forlenge sin periode i Senatet.

  Magnus Bergøy er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2012.

  Magnus Bergøy
  Magnus Bergøy
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2012.

  Les også