Mer

  Brytes Norquists «antiskatt-løfte»?

  Grover Norquist, mannen bak Americans for Tax Reform og deres berømte «Taxpayer Protection Pledge». Foto: Tarek Rizk / The Aspen Institute.

  I forbindelse med de pågående diskusjonene for å unngå «the fiscal cliff» har flere fremtredende republikanere signalisert at de kan komme til å bryte Grover Norquists berømte «antiskatt-løfte.» De diskuterer «urene tanker» svarer Norquist.

  238 av de 435 representantene og 41 av de 100 senatorene i den 112. kongressen har skrevet under på Grover Norquists «Taxpayer Protection Pledge,» kjent som «The Pledge.» Løftet har imidlertid mindre støtte i den 113. kongressen (sverges inn i januar), der 218 av representantene og 39 av senatorer har skrevet under.

  Antiskatt-løftet innebærer blant annet at man aldri skal støtte skatte­øk­ninger:

  «I, ________, pledge to the taxpayers of the _________ district of the state of __________, and to the American people that I will: ONE, oppose any and all efforts to increase the marginal income tax rates for individuals and/or businesses; and TWO, oppose any net reduction or elimination of deductions and credits, unless matched dollar for dollar by further reducing tax rates.»

  Norquists Americans for Tax Reform introduserte «The Pledge» i 1986, og Norquist (56) har siden snakket åpent om at de som bryter løftet risikerer kraftig motstand ved neste korsvei.

  Norquist har hele veien vektlagt at løftet er mellom politikeren som skriver under og velgerne i hans eller hennes stat, mens demokratene mener det er et løfte mellom politikeren og en mektig lobbyist. De samme demokratene har lenge trukket fram Norquist som en viktig årsak til den manglende kompromissviljen i Washington, D.C., noe som ble et meget populært argument etter superkomitéens fall i fjor.

  Thomas E. Mann og Norman J. Ornstein, forfatterne av boka It’s Even Worse Than It Looks: How the Ame­rican Con­sti­tu­tional System Col­lided With the New Poli­tics of Extre­mism (2012), vektlegger det samme momentet. Mann og Ornstein beskriver Norquist som en «legendarisk maktskikkelse» innad i partiet, mens Wall Street Journals Paul Gigot tidligere har beskrevet ham som «antiskatt-bevegelsens V.I. Lenin.»

  Norquists allierte

  Nedenfor ser du andelen av kongressens 535 medlemmer som har støttet «antiskatt-løftet» siden 1997. John Kartch, kommunikasjonsansvarlig for Americans for Tax Reform, «hadde ingen oversikt» over annet enn den 112. og den 113. kongressen, så tallene nedenfor er samlet inn på egenhånd.*

  Oversikt over antallet representanter og senatorer som har underskrevet «The Pledge» (samt den prosentvise andelen av Kongressen) i den 105., og i den 107.-113. kongressen.

  Nedgangen fra den 112. til den 113. kongressen er særlig merkbar i Representantenes hus (fra 238 til 218 støttespillere), men også merkbar i Senatet (fra 41 til 39).

  Bryter med Grover?

  I forbindelse med de pågående forhandlingene for å unngå «the fiscal cliff» har flere skikkelser som tidligere har underskrevet løftet åpnet opp for at det kan brytes. Dette var også tilfellet i fjor høst, da blant annet kongressmannen Steven LaTourette (R-OH, 14. distrikt) markerte avstand fra Norquists løfte med følgende uttalelse: «Jeg har ikke signert det siden 1994.» Tourette, som ikke søkte gjenvalg i 2012, står allikevel oppført som en av de 238 representantene i oversikten over den 112. kongressen.

  Georgia-senator Saxy Chambliss (R) har også signert antiskatt-løftet, men sa følgende i et intervju med en lokal radiostasjon i Georgia i forrige uke: «Jeg bryr meg mer om landet mitt enn om et 20-år gammelt løfte.»

  Tennessee-senator Bob Corker (R) sitter i samme båt. Mandag morgen uttalte han følgende til CBS’ Charlie Rose: «Jeg er ikke forpliktet til å holde løftet. … Det eneste jeg er forpliktet til er eden jeg tar når jeg blir sverget inn i januar.»

  Kongressmannen Peter King (R-NY, 3. distrikt) mener løftet kun er gyldig for en gitt periode. «Et løfte du signerte for 20 år siden, eller 18 år siden, gjelder kun for den Kongressen. For eksempel, dersom jeg satt i Kongressen i 1941, så ville jeg ha støttet krigserklæringen mot Japan. Men jeg ønsker ikke å angripe Japan i dag.»

  Norquists svar: Tullball, de som har underskrevet er fullt klar over at løftet gjelder så lenge de sitter i Kongressen.

  South Carolina-senator Lindsey Graham (R) innrømmer på sin side at han er villig til å bryte løftet dersom demokratene er villige til å svelge noen kameler: «Jeg vil bryte løftet for landets beste, men kun dersom demokratene blir med på velferdsreform.»

  Norquist slår tilbake

  Norquist har ikke latt uttalelsene gått upåaktet hen, og har slått tilbake ved hvert tilfelle.

  «Ingen republikanere har stemt for en skatteøkning,» sa han på CNNs «Starting Point» mandag morgen.

  «Vi har noen folk som diskuterer urene tanker på nasjonalt fjernsyn,» fortsatte han.

  Washington Posts Aaron Blake omtaler situasjonen som har oppstått som republikanernes «read my lips»-øyeblikk. Tidligere president George H. W. Bush økte skattene etter å ha vunnet presidentvalget i 1988, selv om han hadde lovet det motsatte i talen på det republikanske landsmøtet: «Read my lips: No new taxes.»

  Norquist har lenge trukket fram Bush den eldre som et eksempel på hva som skjer dersom man bryter løftet. Bush uttalte på sin side følgende til Parade magazine i juli: «Who the hell is Grover Norquist anyway?»

  * Send meg gjerne tallene for perioden 1986-1997 samt 1999-2001 dersom du finner disse!
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også