Mer

  Ett valgresultat, fem kart

  President Barack Obama vant gjenvalg med 50,6 % av stemmene, og 332 av de 538 valgmennene. Motstanderen Mitt Romney fikk 47,8 %, og 206 valgmenn. Men hvordan fordelte de 121 747 434 stemmene seg geografisk?

  Den vanligste måten å presentere valgresultatet på er ved hjelp av et kart av USA, med delstatene farget i blått eller rødt avhengig av hvem som vant – blått for Obama og rødt for Romney. Det klassiske valgmannskartet for 2012 ser dermed slik ut:

  Denne presentasjonen forteller oss hvem som vant flertallet og dermed valgmennene i de ulike statene, og gir rent visuelt et skjevt inntrykk av størrelsesforholdet mellom «Romney-statene», og «Obama-statene». Det røde Idaho, Montana, Wyoming, North Dakota, South Dakota og Nebraska, med sine 21 valgmenn, er for eksempel mer iøyenfallende enn Florida, med sine 29.

  Hvis vi isteden fargekoder kartet basert på valgresultatene i hvert valgdistrikt, framfor i hver delstat, får vi et bedre inntrykk av hvordan stemmene fordelte seg:

  Kartet gir fortsatt et nokså skjevt bilde av styrkeforholdet mellom Obama og Romney. Det ser fortsatt ut som Romney stod sterkest nasjonalt.

  Et par kartogram (utviklet av Mark Newman) gir imidlertid et bedre inntrykk av styrkefoholdet mellom de to kandidatene. Her er delstatene skalert proporsjonalt med antall valgmenn. Florida er plutselig langt mer iøynefallende enn de seks nevnte statene:

  Og her er valgdistriktene skalert basert på antall stemmer:

  En enda bedre oversikt over valgresultatet ser du nedenfor, der hver hundrede stemme for Obama og Romney er markert med en prikk (trykk på bildet for detaljer). Kartet er utviklet av John Nelson:

  Og hvorfor brukes egentlig blått for demokratene og rødt for republikanerne? Jeg skrev følgende i Dagbladet søndagen før valget («USA på vippen, en valgguide for dummies,» 4. november 2012):

  «Fargenes tillknytning til venstre og høyresiden er dermed omvendt av slik vi kjenner dem i Norge, men det har ikke alltid vært slik. I valgkampdekningen av presidentvalgene mellom 1976 og 2000 ble nemlig delstatene som ble vunnet av republikanerne klassifisert som blå, mens de demokratiske statene var røde. Endringen begynte i 2000, da NBC skilte seg ut med å snu om på fargene, noe som raskt ble den nye standarden. Da senatskandidaten Barack Obama talte på demokratenes landsmøte fire år senere, snakket han derfor om mangfoldet i de røde republikanske statene, og de blå demokratiske statene.»

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også