Mer

  Min versjon av tidenes mest delte bilde

  Tidlig onsdag morgen, noen timer etter Barack Obamas seierstale på valgvaken i Chicago, satt jeg og ventet på grønt lys i bilen. Et bilde av ham og kona Michelle var samtidig i ferd med å sette historie på Twitter og Facebook.

  Jeg hørte på Sirius XMs «Siriusly Sinatra»-kanal og sjekket raskt e-posten på telefonen. I innboksen lå det en melding fra en italiensk journalist som ønsket å få kontakt med meg. «Hva i all verden kan dette være?» tenkte jeg.

  «Jeg ønsker å komme i kontakt med deg for å snakke om bildet som har blitt symbolet for Obamas seier,» skrev han. «Det ligner veldig på disse bildene, som, hvis jeg forstår det riktig, er tatt av deg?»

  Han lenket videre til Obamakampanjens bilde, og til et av bildene på Flickr-kontoen min.

  «Jeg prøver å rekonstruere historien rundt dette bildet, og lurer på om vi kunne tatt en prat?»

  Øverst til venstre: Bildet som har blitt et slags symbol på Obamas gjenvalg, tatt av Scout Tufankjian for Obama for America. Øverst til høyre og nede til venstre: Mine egne bilder av den samme klemmen, i Dubuque, Iowa, 15. august 2012. Nede til høyre: Mitt eget bilde av herr og fru Obama senere samme dag, i Davenport, Iowa. Dette var siste dagen av Obamas Iowatur, og kona Michelle slo følge.

  Etter å ha kjørt hjem og parkert leiebilen, skrev jeg tilbake og forklarte litt mer om historien rundt bildet.

  «Jeg tok bildene i Dubuque, Iowa, den 15. august,» begynte jeg. «Det var den siste dagen av Obamas tre dager lange busstur gjennom Iowa, og kona hans Michelle ble med ham på de to siste stoppene.»

  «De gikk opp på scenen sammen, og deretter ga Michelle en kort introduksjonstale. Etter talen ga de hverandre en klem, før Obama tok podiet.»

  Et par minutter senere fikk jeg svar fra Raffaele Mastrolonardo, som skriver for nettsiden tg24.sky.it.

  «Så vi kan si at du nesten tok bildet som ble symbolet for Obamas seier!»

  Dette kan fort utvikle seg til en fin røverhistorie om noen år, tenkte jeg.

  Bildemeldingen har for øyeblikket blitt retweetet 813 665 ganger, mens bildet har fått 4 388 774 (!) likes på Facebook:

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også