Mer

  Guvernørvalgene 2013

  Det avholdes guvernørvalg i to delstater i 2013; New Jersey og Virginia. Begge verv holdes i dag av Republikanere, men bare i en av statene kan vedkommende ta gjenvalg. New Jersey har gått fra å være vippestat til solid Demokratisk i presidentvalg, og har vært gjennom mye av den samme utviklingen på delstatsnivå. Guvernørvalget var inntil 2009 det eneste folkevalgte vervet på delstatsnivå, men i 2009 valgte man også en viseguvernør. Virginia var en konservativ stat i presidentvalg, men mer åpen i guvernørvalg. I denne staten velger man også viseguvernør og justisminister.

  I 2009 ble Chris Christie valgt til guvernør i New Jersey. Han hadde bakgrunn som hardtslående, offentlig anklager på føderalt nivå, og vant valget mot den sittende Demokraten, tidligere senator og investor Jon Corzine. Christie ble valgt med under 50% av stemmene, da en lett venstrevridd uavhengig kandidat tok nesten 6%, et uvanlig høyt tall for en tredjekandidat. Av den grunn var det mange Demokrater som siklet på jobben, og trodde dette var en engangs reaksjon på Corzines småkorrupte regime, og at ting ville gå tilbake til Demokratene i 2013.

  Det er de ikke lenger sikre på. Christie har gjort en solid jobb med å få de offentlige finansene på plass og har i perioder fiket opp den Demokratiske delstatsforsamlingen ganske ettertrykkelig. Han har holdt noen ganske festlige pressekonferanser i sin tid, og blitt berømt/beryktet (alt etter eget ståsted) for sin tøffe språkbruk og stil. Velgernes oppfatning har variert litt, men oppslutningen om Christie’s guvernørgjerning ligger nå stabilt over 50% og han er klar favoritt til gjenvalg mot de fleste aktuelle kandidater. I tillegg kommer at han har gjort grundig forarbeide med å ha et godt arbeidsforhold til lokale myndigheter og moderate Demokrater rundt om i staten. Til tross for at han kom med offentlig ros av Obama i valgkampens siste uke, er det absolutt ingen som kan true Christie internt.

  Blant aktuelle Demokratiske kandidater finner vi en av de lokalpolitikerne Christie har hatt det beste forholdet til – Cory Booker, borgermesteren i Newark (de to lagde bl.a en morsom video sammen i forbindelse med en pressemiddag). Booker vant lokalvalget i 2006, etter å ha tapt i 2002, da den sittende borgermesteren beskyldte ham for ikke å være «svart nok til å kunne forstå byen». Booker er svært populær i Newark, og har klart å oppnå en viss status i delstaten pga personlig innsats i embetet; han reddet en kvinne ut av en husbrann, åpnet sitt hjem for flyktninger fra orkaner og skuffet snø for en velger. Det er sånt som folk merker seg. Mange har ment at Booker, både personlig og politisk, har stått Christie for nær til å ville stille mot ham, men alt er mulig i politikk.

  En annen mulig kandidat er kongressmann Frank Pallone, som satt i delstatsforsamlingen, men ble valgt til Huset i et spesialvalg tilbake i 1988. Han er på alle mulige måter en tradisjonell Demokrat, og vil etter min vurdering bli feid av banen mot Christie. Et tredje navn er Richard Codey, som allerede har fungert i rollen som guvernør i litt over et år, i kraft av sin presidentjobb i delstatssenatet tilbake i 2004-2006. Han har også fungert som guvernør i korte perioder ved andre anledninger. Cody er nå tilbake i delstatssenatet, der han har sittet siden 1981. Han er fortsatt blant de mest populære politikere i New Jersey. Andre navn som nevnes på Demokratisk side er kongressmann Rob Andrews; direktør for det nasjonale miljødirektoratet, Lisa Jackson; speaker i delstatshuset, Sheila Oliver og nåværende leder i delstatssenatet, Stephen Sweeney.

  Min vurdering pr i dag, er at Booker er den eneste av disse som kan slå Christie.

  Virginia utmerker seg i amerikansk sammenheng ved å være den eneste delstaten som ikke tillater sine guvernører å ta gjenvalg. Man kan riktignok stille på ny etter fire år, men sist det skjedde var tidlig på 70-tallet. Virginia var tidligere delstaten som produserte presidenter, men den siste presidenten født her, var Woodrow Wilson. Den sittende guvernøren, Bob McDonnell, nevnes imidlertid som en mulig presidentkandidat i 2016, sammen med bl.a. Christie fra New Jersey.

  På Republikansk side står kampen foreløpig mellom delstatens to andre folkevalgte; viseguvernør Bill Bolling og justisminister Ken Cuccinelli. Partiet har vedtatt at deres guvernørkandidat for 2013 skal nomineres gjennom partikonvensjon og ikke primærvalg, og det er usikkert hvilken betydning det vil få. Bollings er inne i sin andre embetsperiode – delstaten har ikke like strenge krav til gjenvalg for de to andre embetetene – og var tidligere delstatssenator. Han var også leder for Romneys kampanje i Virginia. Cuccinelli er også tidligere delstatssenator, og har nok profilert seg som mer verdikonservativ. Cuccinelli har ledet på alle målinger gjort av det Republikanske racet, men som sagt blir det ikke velgerne som avgjør nominasjonen i 2013.

  På Demokratisk hold er den eneste kandidaten som har sagt han vurderer å stille, Terry McAuliffe. Han var tidligere partiformann på føderalt nivå, og står Clintonfamilien nær. Han tapte nominasjonen til guvernørvervet i 2009, til tross for at han samlet inn uhorvelig mye penger. Senator Mark Warner, som var en svært populær guvernør (2001-5) kan også tenkes å ville prøve seg igjen. Han samarbeidet bra med moderate Republikanere i delstatsforsamlingen, og klarte å få sin viseguvernør, Tim Kaine valgt til guvernør da han selv gikk av. Han har åpent spekulert i å stille på ny, men mange tolker det som et signal om at han kommer til å holde seg i senatet at han også har sagt at hans avgjørelse ikke må hindre andre kandidater i å gjøre det nødvendige forarbeidet til å stille; det er mange som mener at McAuliffe ikke ville begynt å sondere terrenget uten å ha fått garantier fra Warner. Et tredje navn er tidligere kongressmann Tom Perriello, som kun satt i Huset i to år, men opparbeidet seg heltestatus på venstresiden i partiet. Oppdatert 20..11: Warner har bekreftet at han ikke vil stille til guvernør i 2013.

  Min vurdering pr i dag er at dette vil være svært åpent.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også