Mer

  FIRE NYE ÅR MED BARACK OBAMA

  CHICAGO, ILLINOIS: Barack Obama har vunnet gjenvalg og fire nye år i Det hvite hus.

  En av de to store plakatene ved siden av scenen på Obamas valgvake i McCormick Place, Chicago, 6. november 2012. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no

  Obama gjorde så å si rent bord i vippestatene, og bekreftet det de fleste vippestatsmålingene viste på forhånd.

  Presidenten vant New Hampshire (4), Iowa (6), Nevada (6), Colorado (9), Wisconsin (10), Virginia (13), Ohio (18) og Florida (29), i tillegg til Pennsylvania (20), Minnesota (10) og Michigan (16).

  Dermed er det kun Indiana og North Carolina som har gått fra å stemme demokratisk i 2008, til å stemme republikansk i år.

  Årets valgmannskart, med 332 valgmannsstemmer til Obama, og 206 til Romney:

  Obama lå foran i flere vippestater enn Romney ved inngangen til valgdagen, og hadde en langt lettere vei til seier. Da resultatene tikket inn ble det etter hvert klart at Romney ikke gjorde det godt nok der han måtte vinne, og at vippestatsmålingene hadde gitt en god pekepinn på valgutfallet.

  Obama er den tredje presidenten på rad som vinner gjenvalg, mens Romney på sin side den tredje tapende presidentkandidaten fra Massachusetts i løpet av de siste 24 årene.

  Obama er imidlertid den eneste presidenten i nyere tid som vinner gjenvalg med med færre valgmenn enn i den første, vinnende valgkampen.

  Romneys tale fra Boston, Massachusetts:

  httpv://youtu.be/IiQZBgdVn-A

  Obamas seierstale fra Chicago, Illinois:

  httpv://youtu.be/Wk17f6_4iW8

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også